UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Obrazovanje za 4.0 revoluciju” je dokumentarni film kakav je Srbija dugo čekala

2 min read
Podeli

Beograd, 20. decembar 2018. – Film koji govori o tome šta je uloga obrazovanja u 21. veku svoju premijeru imaće u martu mesecu 2019. godine.

 Iz Connectinga nam poručuju da je film zapravo alat kojim žele da zapale diskusiju o 4.0 revoluciji širom Srbije sa ciljem da vrate obrazovanje tamo gde mu je i mesto. Na vrh piramide potreba!

Naš trenutni obrazovni sistem razvijen je pre više od 150 godina tokom takozvane 1.0 industrijske revolucije. Međutim, ekonomija se od tada neverovatno transformisala, dok je naš obrazovni sistem ostao isti. Industrije koje danas dominiraju našom ekonomijom nisu postojale pre samo 20 godina.

Dobit kompanija širom sveta se rapidno uvećava, međitim paradoks je da isto tako i nezaposlenost neprestano raste. Problem je što naše škole „serviraju“ znanje, testirajući učenike iznova i iznova! One jednostavno ne proizvode dovoljan broj inovatora i kreativaca. Svedoci smo da davno prevaziđeni model ne uči učenike kako da uče i misle. Ovo nije pretnja samo za budućnost već i za sadašnjost naše zemlje.

Obrazovanje koje daje prioritete veštinama poput kreativnosti, preduzetništva, kritičkog razmišljanja i rešavanja problema, saradnje, komunikacije gotovo sigurno će proizvesti odgovorne građane i inovativnije i prilagodljivije stanovništvo.

“Neće preživeti najsnažnija vrsta, ni najinteligentnija, već najprilagodljivija”. Klejton M. Kristensen, Inovatorova dilema 

Obrazovni programi kao što su Kad porastem biću…Designathon WorksSocial impact AwardDesign for ChangeDostignuća mladih, programi Fondacije Petlja podstiču učenike da sarađuju i da sami uče. Svi navedeni programi fokusirani su na projekte, ne na testove. Podstiču inicijativu i preuizimanje „rizika“, brzo prototipiranje i učenje iz sopstvenih grešaka.

Naš film nastoji da dokumentuje inicijative, lidere u obrazovanju i edukatore koji pokušavaju da prilagode formalni obrazovni sistem ekonomiji znanja i podataka. Jedan od naših ciljeva je da inspirišemo promenu kako bi svi zajedno pripremili našu decu za budućnost koja je već ovde!

Kako bi što veći broj ljudi bio prilici da pogleda film pripremili smo kampanju za prikupljanje sredstava. Kampanja je pokrenuta 26. novembra i traje do 25. decembra. Više informacija https://igg.me/at/obrazovanje4revoluciju/x/19362155

Cilj nam je da prikupimo 3.500$ kako bi organizovali najmanje 10 projekcija u 10 gradova ili drugim rečima 350$ je budžet projekcije u jednom gradu. Sredstva će biti opredeljena za najam prostora, troškove prevoza, onlajn kampanju i prateći koktel za gledaoce. Pored karavana cilj nam je i da 150.000 ljudi poseti naš sajt obrazovanje4revoluciju.rs. Želimo da podstaknemo lokalne aktiviste širom Srbije da besplatno preuzmu film, i da potom uz pomoć našeg vodiča organizuju lokalne projekcije i diskusije sa idejom da zapalimo diskusiju na temu obrazovanja za 4.0 revoluciju!

Za više informacija o kampanji posetite: https://igg.me/at/obrazovanje4revoluciju/x/19362155

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link