UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Održan prvi Sajam OCD jugozapadne Srbije

2 min read
Podeli

Novi Pazar, 23. april 2015. – Juče su 23 udruženja građana iz jugozapadne Srbije predstavila aktivnosti na Sajmu organizacija civilnog društva (OCD), koji je u Novom Pazaru organizovao TACSO resurs centar. Štandovi OCD iz 6 gradova iz regiona postavljeni na prostoru pešačke zone privukli su pažnju Novopazaraca i lokalnih medija.

Sajam koji je za cilj imao promociju rada i povećanje vidljivosti OCD kao i njihovo umrežavanje i uspostavljanje međusobne saradnje sa lokalnim samoupravama i medijima, svečano je otvorio gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović.

Po rečima Leopolda Rollingera, predstavnika Građanskih inicijativa koje predvode konzorcijum koji sprovodi aktivnosti TACSO Resurs centra, Sajam je ispunio svoj cilj: “Pomoć osobama sa smetnjama u razvoju, očuvanje životne sredine, uključivanje mladih u razvoj zajednice, razvoj ženskog preduzetništva, udruživanje pčelara, neke su od tema o kojima su građani danas bolje informisani. Podrška građana vrlo je bitna za rad i jačanje OCD”.

Debata o odnosu OCD i lokalnih samouprava, pomogla je da se međusobna saradnja prepozna kao ključna za rast i razvoj lokalnih zajednica.

“Ekspertiza, entuzijazam i posvećenost dobrobiti građana ključne su vrednosti OCD. Participativni procesi donošenja odluka i transparetna dodela sredstava doprineće boljem razumevanju građana okupljenih oko Udruženja i lokalnih samouprava”, izjavila je Bojana Selaković predstavnica Građanskih inicijativa.

Potreba saradnje svih sektora demonstrirana je i učešćem predstavnika Erste banke. “Cilj Erste Banke je da pomogne povećanju društvene transparentnosti i doprinese buđenju aktivizma, umrežavanju i dijalogu u zajednici. Smatramo da je Sajam idealna prilika za to, i zadovoljstvo nam je da ovde predstavimo naš novi projekat donacija Superste, koji realizujemo u saradnji sa Fondacijom Dokukino, koja je deo Resurs Centra. Pozivamo preduzimljive mlade ljude iz cele Srbije da preko naše interaktivne internet platforme Superste.net prijave svoje društveno odgovorne projekte“, rekla je Jelena Vasilev, koordinatorka programa Superste u Erste Banci.

Cilj delovanja Resurs Centra je podrška stvaranju jačeg civilnog društva i podsticajnog okruženja za njegovo funkcionisanje, kao i održivosti TACSO funkcija (Tehnička podrška organizacijama civilnog društva) po završetku projekta 2017. godine. Konzorcijum koji je izabran da bude TACSO Resurs Centar u Srbiji predvode Građanske inicijative a čine i Kuća ljudskih prava, Centar za razvoj neprofitnog sektora i Fondacija za nove komunikacije Dokukino. Projekat Tehničke podrške OCD podržan je od strane EU.

Podršku zajednici pruža i Еrste Banka kroz njihov program Superste, u okviru kog je za realizaciju deset najboljih ideja formalnih ili neformalnih grupa ili organizacija izdvojeno po 500 hiljada dinara, dok će deset pojedinaca sa najboljim liderskim inicijativama dobiti po 200 hiljada dinara.

Za više informacija kontaktirajte PR menadžerku Građanskih inicijativa Višnju Filipović na 060/3624001 ili putem maila visnja@gradjanske.org.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link