UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Raspisan konkurs za mlade eko-reportere o energetskoj efikasnosti

2 min read
Podeli

Beograd, 01. februar 2018. – Strukovno udruženje “Ambasadori održivog razvoja i životne sredine”, nacionalni operater programa Mladi eko-reporteri, uz podršku Elektroprivrede Srbije (EPS), raspisao je konkurs za eko rad “Energetska efikasnost očima Mladih eko-reportera” na koji do 1. aprila mogu da se prijave mladi od 11 do 21 godine. Cilj međunarodnog takmičenja je da se rešavanjem lokalnih problema pokrenu inicijative za rešavanje globalnih problema životne sredine, a najbolji radovi biće objavljeni u časopisu “Hafington post”.

Radovi mogu da budu u vidu pisanog eseja, fotografije ili video zapisa, a treba da se bave pitanjima smanjenja potrošnje energije, odnosno korišćenjem energije na efikasan način, poput upotrebe štedljivih uređaja i sijalica, poboljšanjem izolacije, promenama navika pri kuvanju, pranju, odnosno boravku u domu uopšte (gašenje sijalica i elektronskih uređaja kada se ne koriste).

Mladi se pozivaju da se bave pitanjima kako efikasnije koristiti energiju, živeti kvalitetnije i plaćati manje (na primer na nivou škole ili u svom domaćinstvu).

Eko-reporteri mogu da učestvuju na konkursu samostalno ili u grupi, preko svojih škola, fakulteta ili omladinskih grupa, navodi se u saopštenju EPS-a 29. januara.

Nacionalni žiri će izabrati najbolje i nagradiće prvoplasirane radove prema starosnim kategorijama (11-14 godina, 15-18 godina i 19-21 godine) i svim kategorijama radova (pisani esej, video zapis, fotografije).

Međunarodni program Mladi eko-reporteri (Young Reporters for the Environment – YRE) sprovodi se više od 20 godina i trenutno u njemu učestvuje 35 zemalja u kojima se organizuju nacionalna takmičenja, dok se prvoplasirani radovi prosleđuju na međunarodno takmičenje.

Konkurs je, kako se ističe, namenjen osposobljavanju mladih da zauzmu stav i da izveštavaju o lokalnim pitanjima i problemima u životnoj sredini.

Program nudi mladim entuzijastima mogućnost da se njihov glas čuje, jer se najbolji radovi promovišu na lokalnom i međunarodnom nivou.

Takmičenja se organizuju svake godine kako bi ohrabrili mlade iz celog sveta da napreduju, uče, istražuju i kroz pisani, foto ili video zapis ukažu na realne i trenutne probleme u životnoj sredini.

Radovi najboljih Mladih eko-reportera sa međunarodnog takmičenja biće objavljeni u časopisu “Hafington post” i na međunarodnom YRE veb-sajtu.

Mladi eko-reporteri treba da istaknu probleme u životnoj sredini i da motivišu lokalnu zajednicu na njihovo rešavanje, a krajnji cilj je da se rešavanjem lokalnih problema pokrenu inicijative za rešavanje globalnih problema životne sredine.

Detaljno uputstvo za pripremu radova Mladih eko-reportera nalazi se na adresi:

http://feeserbia.com/wp-content/uploads/2018/01/Mladi-Eko-reporteri-prirucnik-2017-2018.pdf

Radove za konkurs Mladi eko-reporteri dostavljaju na email: yre@feeserbia.com

Više informacija na http://feeserbia.com i www.ambassadors-env.com , kao i na  www.facebook.com/mladiekoreporteri/

Izvor: Beta

Foto: Ambassadors-env.com

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link