UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Vesti

Poziv za prijavljivanje inicijativa u okviru projekta “Zasad za budućnost”

4 min read
Podeli

Beograd, 01. februar 2018. – Delta Holding i Delta Fondacija, u saradnji sa Trag fondacijom, raspisuju novi konkurs za podršku razvoju poljoprivrede u Srbiji kroz projekat „Zasad za budućnost“. Ukupno 6 miliona dinara biće donirano socijalnim preduzećima, putem javnog konkursa koji će biti otvoren od 1. februara do 23. februara 2018. godine.

Na konkurs mogu da se prijave socijalna preduzeća bez obzira na vrstu registracije (udruženja građana, zadruge i fondacije), registrovana na teritoriji Republike Srbije, uz tri godine iskustva u oblasti poljoprivrede.

Projekti kojima se socijalna preduzeća prijavljuju treba da budu usmereni na pokretanje ili unapređenje primarne i/ili sekundarne poljoprivredne proizvodnje u jednoj ili više od ovih oblasti: povrtarstvo, uzgoj svinja i voćarstvo.

Primarna poljoprivredna proizvodnja podrazumeva uzgoj svinja, kao i voća i povrća na otvorenim poljima i/ili u plastenicima/staklenicima i obavezni plasman poljoprivrednih proizvoda radi sticanja prihoda i/ili profita koji će biti usmeren na rešavanje nekog od socijalnih problema lokalne društvene zajednice.

Sekundarna poljoprivredna proizvodnja podrazumeva proizvodnju i plasman finalnih proizvoda od voća i povrća (npr. proizvodnja ajvara, voćnih sokova itd.).

Projektne aktivnosti je neophodno završiti i ostvariti rezultate do 1. maja 2019. godine.

Vrednost pojedinačnih grantova je od 120.000 do 850.000 dinara.

Rok za podnošenje projektnih ideja je 23. februara 2018. godine do 16:00 časova. Prijave podnete posle navedenog roka i nepotpune prijave neće biti razmatrane. Poziv za prijavu sa uslovima konkursa i dokumenta neophodna za učešće na konkursu možete preuzeti na sledećim linkovima:

1. Poziv za prijavu na konkurs „Zasad za budućnost“

2. Formular za projekte

3. Obrazac budžeta

4. Biznis plan

5. Najčešća pitanja

• Podrška aplikantima – U toku trajanja konkursa zainteresovanim aplikantima biće omogućeno da dobiju detaljnije informacije o samom konkursu i pomoć tokom apliciranja u okviru projekta „Zasad za budućnost”. Ukoliko budete imali dodatna pitanja, molimo vas da ih pošaljete na e-mail adresu zasadzabuducnost@deltaholding.rs ili zasadzabuducnost@tragfondacija.org sa subject-om: Pitanje, najkasnije do 20. februara 2018. godine ili da kontaktirate Vladimira Radojičića iz Trag fondacije putem telefona na broj 011/7839 467 (lokal 104). Rok za podnošenje projektnih ideja je 23. februar 2018. godine do 16:00 časova.

 

• Selekcija prijava i izbor finalista – Na osnovu svih pristiglih projektnih ideja Delta Fondacija i Trag fondacija će u skladu sa postavljenim kriterijumima izabrati uži krug aplikanata koji ulaze u dalju konkursnu proceduru.

 

• Edukacija finalista i finalna razrada projektnih ideja – Aplikanti koji su ušli u uži krug selekcije dobiće mentorsku podršku od Delta Fondacije i Trag fondacije u razradi svojih projektnih ideja. Podrška će biti realizovana kroz dvodnevni seminar za sve odabrane finaliste (sredina marta 2018. godine), kao i kroz pojedinačne konsultacije sa svim finalistima. Nakon mentorske podrške, oni će podneti svoje finalne aplikacije sa unapređenim biznis planovima koje će braniti pred Komisijom za odobravanje projekata.

• Komisija za odobravanje projekata – Članovi/ce Komisije za odobravanje projekata doneće finalnu odluku o podršci najkvalitetnijih predloga projekata tokom aprila 2018. godine na posebno organizovanom javnom događaju u okviru projekta „Zasad za budućnost“. Finalnu odluku o odobravanju projektnih ideja članovi/ce Komisije doneće u skladu sa kriterijumima za procenjivanje prijava, kao i na osnovu javnih prezentacija finalista. Dobitnici grantova potpisaće ugovor o donaciji sa Delta Fondacijom krajem aprila 2018. godine.

• Sprovođenje projektnih aktivnosti i izveštavanje – Nakon potpisanih ugovora i dogovorene dinamike i načina isplate (robne ili finansijske), dobitnici grantova kreću u sprovođenje projektnih aktivnosti. Tokom realizacije projekta sve podržane inicijative biće posećene od strane Delta Fondacije, Trag fondacije i stručnjaka Delta Agrara koji će podržanim inicijativama pružati stručnu podršku. Nakon završetka projektnih aktivnosti, podržane inicijative šalju narativni i finansijski izveštaj, ali i periodične izveštaje tokom trajanja projekta. Rok za završetak projektnih aktivnosti i ostvarenje projektnih rezultata je 1. maj 2019. godine.

• Mentoring i edukacija dobitnika grantova – U toku implementacije projekta, dobitnici grantova imaće stručnu podršku od strane Delta Fondacije, Delta Agrara, kao i drugih eksperata u pogledu unapređenja i održivosti poslovanja. Pored toga, biće organizovane tematske edukacije za oblasti koje dobitnici grantova budu prepoznali kao važne za unapređenje svog poslovanja od maja 2018. godine do maja 2019. godine.

• Povezivanje socijalnih preduzeća u mrežu socijalnih preduzeća „Zasad za budućnost“ – Delta Fondacija i Trag fondacija omogućiće dobitnicima grantova šansu da se povežu u mrežu socijalnih preduzeća u oblasti poljoprivrede. Mreža će biti usmerena na održivost socijalnih preduzeća kroz proizvodnju, plasman i promociju poljoprivrednih proizvoda, ali će predstavljati i resurs za razmenu znanja između članica mreže. U okviru mreže biće kreirana online platforma kao sredstvo za plasman proizvoda članica mreže.

Delta Fondacija, kao korporativna fondacija Delta Holdinga već tri godine sporovodi projekat „Zasad za budućnost“. U prva dva ciklusa ovog projekta grantove u ukupnoj vrednosti od više od 24 miliona dinara dobilo je dvanaest najboljih projekata iz Šapca, Zemuna, Priboja, Smedereva, Surčina, Užica, Kikinde, Golubinaca, Grdelice, Bosilegrada, Aranđelovaca i Stanišića. Dobitnici grantova su tokom poslednje tri godine podigli zasade voća i povrća, u plastenicima i na otvorenom, i proširili kapacitete farmi za uzgoj svinja, pokrenuli su sekundarnu proizvodnju slatkog i slanog programa (ajvar, slatko, džem, kiseli krastavci), kao i proizvodnju sokova i rakije. U okviru svojih socijalnih preduzeća ostvarili su značajne rezultate: zaposlili su i/ili radno angažovali 165 osoba iz kategorije socijalno ugroženog stanovništva (samohrane majke, žene na selu, izbeglice, osobe sa mentalnim teškoćama, itd.), a gotovo 4.000 ljudi je imalo direktnu ili indirektnu korist od projekta. Na svojim zasadima i farmama proizveli su više od 100.000 kg voća i povrća (paprika, paradajz, krastavac, šljiva, itd.), 911 tovljenika i ostvarili su prihod od plasmana poljoprivrednih proizvoda u iznosu većim od 7.673.000,00 RSD.

Projekat „Zasad za budućnost“ ima za cilj da se kroz podršku socijalnim preduzećima unapredi postojeća primarna i/ili sekundarna poljoprivredna proizvodnja na više lokacija u Srbiji, poveća zaposlenost i smanji siromaštvo. Oblast poljoprivrede odabrana je jer je u sladu sa Strategijom društveno odgovornog poslovanja Delta Holdinga.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link