UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

UNHCR i GIZ NA ISTOM ZADATKU

2 min read
Podeli

Beograd, 22. maj 2018. – Visoki komesarijat Ujedinjenih nаcijа zа izbeglice UNHCR i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, potpisali su Pismo o namerama uspostavljanja saradnje u cilju promovisanja i podrške integraciji izbeglica i migranata, koji poseduju potreban pravni status u Srbiji, na tržište rada.

U svim aspektima međusobne saradnje, koja podrazumeva kreiranje okruženja koje pogoduje zapošljavanju i stvaranju radnih mesta za izbeglice, tražioce azila i licа kojima je dodeljena međunarodna zaštita, potpisnici će, kako je naglašeno u Pismu o namerama, koordinirati aktivnosti sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Pismo o namerama potpisali su Hans Fridrih Šoder, predstavnik UNHCR-a u Srbiji, Gerhard Zipel, direktor GIZ u Srbiji i Hajnc Diter Harbers, vodja projekta “Zapošljavanje mladih” koji sprovodi GIZ.

“UNHCR je zahvalan na prilici da unapredi naše globalno partnerstvo sa GIZ-om. Radujemo se mogućnosti da zajednički pružimo podršku srpskim vlastima u jačanju lokalnog tržišta rada i mogućnosti zapošljavanja za izbeglice i tražioce azila”, rekao je nakon potpisivanja Šoder.

“Verujemo da će veliko zalaganje UNHCR-a da pomogne mladim migrantima u Srbiji, udruženo sa GIZ-ovim iskustvom u sprovođenju programa profesionalnog usavršavanja za mlade i marginalizovane grupe doprineti njihovoj bržoj i održivoj socijalnoj i ekonomskoj integraciji,“ objasnio je Zipel i dodao da UNHCR i GIZ sprovode internacionalne programe, te da je strateška saradnje ove dve organizacije u Srbiji prirodan i neophodan korak.

Visok stepen nezaposlenosti i manjak perspektive na tržištu rada, opšta nepovoljna ekonomska situacija i prisutno siromaštvo; nedovoljna ili neadekvatna profesionalna obučenost, kao i diskriminacija na tržištu rada, samo su neki od problema sa kojima se suočavaju izbeglice i tražioci azila.

Od 2015. godine u okviru niza programa održivog rasta i zapošljavanja u Srbiji Nemačko-srpske razvojne saradnje, GIZ vodi uspešne projekte profesionalnog razvoja za mlade i pripadnike marginalizovanih društvenih grupa. Pismom o namerama potvrđeno je da će UNHCR pružiti podršku GIZ-u u sprovođenju ovih aktivnosti u cilju doprinosa profesionalnom razvoju, podizanju znanja i veština, dostupnosti informacija o mogućim radnim mestima i mogućnostima saomozapošljavanja, migranata i izbeglica.

Polje zajedničkog delovanja podrazumevaće mapiranje njihovih kapaciteta sa jedne strane,ali i saradnju sa privatnim društveno odgovornim kompanijama i javnim institucijama u sektoru zapošljavanja, korporacijama, malim i srednjim preduzećima, mikrofinansijskim institucijama, investicionim fondovima, sindikatima, udruženjima poslodavaca i udruženjima zaposlenih, u cilju razmene informacija i posredovanja u usaglašavanju potreba.

U okvirima njihove nadležnosti, strane potpisnice koordinirano će se angažovati i na identifikaciji potencijalnih administrativnih prepreka, promovisanju uvođenja korektivnih mera i primera dobre prakse na polju unapređenja održive socijalno-ekonomske integracije izbeglica, tražilaca azila i licа s supsidijаrnom zаštitom.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link