UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Usvojen istorijski sporazum o borbi protiv klimatskih promena

1 min read
Podeli

Paris, 16. december 2015. – Istorijski sporazum 195 država o borbi protiv klimatskih promena, pokretanju akcija i investicija za održivu, i budućnost sa niskom stopom karbon dioksida, postignut je u Parizu, 12. decembra.

Prvi cilj univerzalnog sporazuma je da se rast globalne temperature održi ispod 2 stepena Celzijusa i da se ta granica snizi na do 1.5 stepeni Celzijusa iznad nivoa pre industrijalizacije. Dodatno, sporazum nastoji da ojača sposobnost nošenja sa posledicama klimatskih promena.

Kako bi se ovi ambiciozni, ali veoma važni ciljevi postigli, odgovarajuća sredstva biće obezbeđena kroz ulogu zemalja u razvoju, ali i najugroženijih država prema njihovim nacionalnim ciljevima.

Povodom usvajanja sporazuma, Generalni sekreta UN-a, Ban Ki-Mun je rekao: “Ulazimo u novu eru globalne saradnje u rešavanju jedne od najsloženijih problema sa kojim se čovečanstvo ikada suočilo. Po prvi put, sve zemlje sveta obavezale su se da će da smanje emisije karbon dioksida, da će povećati nivo otpornosti i pridružiti se zajedničkom cilju da se pokrene zajednička akcija na rešavanju klimatskih promena. Ovo je odjekujući uspeh multilateralizma.”

Nakon usvajanja Pariskog sporazuma, on će biti odložen u sedištu Ujedinjenih Nacija u Njujorku i otvoren za potpis godinu dana, počevši od 22. aprila 2016. (Dan Planete Zemlje). Sporazum stupa na snagu nakon što ga ratifikuje 55 zemalja čiji udeo u svetskoj emisiji karbon dioksida iznosi 55%.

Izvor: newsroom.unfccc.int

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link