UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Vesti

Narandžasti dan: “GSK za decu”

3 min read
Podeli

Beograd, 29. avgust 2017. – U Domu “Drinka Pavlović” na Senjaku i Svratištu za decu Zvezdara,  organizovan je “Narandžasti dan” – volonterska akcija kompanije GSK (GlaxoSmithKline), usmerena na obezbeđivanje adekvatnog i prijatnog okruženja za korisnike ovih ustanova – decu bez roditeljskog staranja i decu uključenu u život ili rad na ulici. Pored volontiranja zaposlenih, ova kompanija je kroz edukativne programe i donacije podržala još dve ustanove u okviru Centra za zbrinjavanje odojčadi, dece i omladine: Dom “Jovan Jovanović Zmaj” i “OJ Materinski dom”, sa ciljem da se pored podrške deci i majkama ujedno ukaže na važnost toga da društvo neprestano pomaže rad ovih ustanova koje zbrinjavaju najranjivije članove naše zajednice.

Uz pomoć stručnog osoblja ovih ustanova, zaposleni GSK posvetili su jedan radni dan uređenju prostora u kome korisnici provode najveći deo svojih dnevnih i nastavnih aktivnosti, krečenju zidova, uređenju sportskog terena i oplemenjivanju dvorišta, ali i kreativnim radionicama, na kojima su deca, zajedno sa  volonterima imala priliku da se zabave, uče, druže i izrađuju umetničke predmete. Ustanovama je tom prilikom doniran neophodan nameštaj, aparati za domaćinstvo, a zaposleni su i obezbedili lične donacije u vidu odeće, igračaka i školskog pribora.

Narandžasti dan smo ove godine posvetili deci kojoj je pomoć neophodna, a istovremeno da skrenemo pažnju javnosti na teške životne okolnosti sa kojima se suočavaju i motivišemo druge kompanije i pojedince da se priključe podršci. Pored podrške deci, u okviru Materinskog doma za trudnice i mlade majke sa decom kojima je neophodna socijalna zaštita sprovodimo program edukacije, kako bismo im pomogli u zapošljavanju i osamostaljivanju”, rekla je Sanja Panjesković, iz sektora za korporativne komunikacije kompanije GSK.

IMG_8875, Gsk

Ona je dodala da je “Narandžasti dan” važan i za zaposlene u ovoj kompaniji, jer im omogućava da izađu iz svog svakodnevnog poslovnog okruženja i daju lični doprinos rešavanju problema u zajednici u kojoj žive i rade, ističući da najveći utisak na zaposlene ostavlja upravo vreme koje provedu u interakciji sa decom.

Akcija „Narandzasti dan“ je nešto što može biti putokaz mnogim ljidima dobre volje i društveno odgovornim firmama kako organizovati podršku najranjivijima i poslati im poruku da su veoma bitan deo društva. Ideja je na više nivoa veoma značajna za decu. Pored donacije, koja je uvek značajan vid podrške, provodeći dan sa decom i mladima koji borave u Domu uz zajedničko druženje u okviru sportskih, radnih i kreativnih aktivnosti, njima pružate priliku da nauče kako i oni sutra mogu drugima pomoći i pokazati da im je do nekoga stalo. Hvala na divnom danu, rekao je Bojan Vuković, socijalni radnik u Domu „Drinka Pavlović“.

IMG_8723

Dom „Drinka Pavlović“ raspolaže sa 48 mesta za smeštaj dece bez roditeljskog staranja.  Namenjen je deci školskog uzrasta, od 7 do 18 godina. Deca u ovom domu dobijaju osnovne usluge smeštaja, ishrane, vaspitanja, psihosocijalne podrške. Školovanje, zdravstvena zaštita i druge usluge ostvaruju u lokalnoj zajednici, kao i deca koja žive u porodici.

 Materinski dom namenjen je zbrinjavanju trudnica i mladih majki sa decom kojima je neophodna podrška i socijalna zaštita. Predstavlja je jedinstvenu institucija u Srbiji, nastalu kao deo socijalnog programa podrške porodici i detetu, a u cilju prevencije institucionalnog zbrinjavanja dece u Beogradu. Kapacitet doma obezbeđuje smeštaj za 20 majki i 20 dece starosti do godinu dana. Stručni tim koji obuhvata socijalnog radnika, psihologa i dve medicinske sestre realizuje program za razvijanje roditeljskih kompetencija i tretman traumatskih iskustava majki i dece. U domu se takođe sprovode programi za edukaciju, zapošljavanje i osamostaljivanje majki. U domu trenutno boravi 12 majki i 15 dece.

Svratište za decu Zvezdara zbrinjava decu uzrasta od 5 do 15 godina koja su uključena u život ili rad na ulici i stoga izložena višestrukim rizicima. Svratište deci predstavlja sigurno okruženje koje odgovara na njihove potrebe i neguje psihosocijalni razvoj deteta, uključujući podršku tokom obrazovanja, obezbeđivanje ishrane, čiste odeće i obuće, uz podršku stručnog tima, kako za decu, tako i za njihove porodice.

Dom „Jovan Jovanović-Zmaj“ raspolaže sa 48 mesta za smeštaj dece bez roditeljskog staranja. Namenjen je deci školskog uzrasta, od 7 do 18 godina. Deca u ovom domu dobijaju osnovne usluge smeštaja, ishrane, vaspitanja, psihosocijalne podrške. Školovanje, zdravstvena zaštita i druge usluge ostvaruju se u lokalnoj zajednici.

Narandžasti dan je volonterski projekat kompanije GSK, koji se u Srbiji sprovodi već osmu godinu za redom. Jedinstvenost “Narandžastog dana” je u tome što zaposleni sami predlažu i biraju kome će pomoć biti upućena, u zavisnosti od toga koji problem vide kao prioritetan u njihovom okruženju.

NARANDŽASTI DAN U SRBIJI:

  • Do danas je kroz Narandžasti dan podržano ukupno 16 ustanova širom Srbije
  • Organizuje se u instituciji koji izaberu sami zaposleni. Akciju vode predlagači projekta
  • Osim pomoći zajednici, predstavlja i priliku zaposlenima za razvoj veština i znanja: 65% zaposlenih koji su organizovali “Narandžasti dan” napredovalo je u svojoj karijeri u okviru GSK-a.
  • Tri puta je prepoznat Nagradom za najbolji volonterski projekat u 2013, 2014. i u 2016. godini, od strane Foruma za odgovorno poslovanje
Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link