UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Vesti

GSK predstavio godišnji ižveštaj o korporativnoj odgovornosti

6 min read
Podeli

Beograd, 17. oktobar 2017. – Britanska ambasada u Beogradu i kompanija GSK (GlaxoSmithKline) predstavile su godišnji “Izveštaj o korporativnoj odgovornosti GSK-a za Srbiju i Crnu Goru”, u četvrtak, 12. oktobra 2016. u rezidenciji ambasadora Velike Britanije “Elsie Inglis House”.

Tim povodom – predstavnicima državnih institucija, zdravstva i nevladinog sektora – obratili su se Nj.E. Denis Kif (Denis Keefe), britanski ambasador u Srbiji, Sali Stori (Sally Storey), regionalna direktorka GSK-a za jugoistočnu Evropu, i Marija Krstić, generalna direktorka GSK-a za Srbiju i Crnu Goru.

GSK je na skupu predstavila ključna postignuća i inicijative u prethodnoj godini u oblasti društveno odgovornog poslovanja. Za svoje delovanje ta kompanija sa čak 12 prestižnih priznanja na nacionalnom nivou u različitim oblastima korporativne odgovornosti. Tim povodom organizovan je i panel o društveno odgovornom poslovanju, na kome su govorili predstavnici Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Sekretarijata za zdravstvo grada Beograda, UNICEF-a, Centra za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu i JAZAS-a.

Kao globalna zdravstvena kompanija vođena naukom, posvećeni smo odgovornom delovanju da bismo odgovorili na neke od najvećih zdravstvenih izazova u našem društvu. Rezultati našeg poslovanja su prepoznati na globalnom nivou – prošle godine GSK je prema Indeksu dostupnosti lekova zauzela prvo mesto u svetu u odnosu na 20 vodećih farmaceutskih kompanija u svetu, čak peti put za redom, a pored toga, prema “Listi kompanija koje menjaju svet” magazine “Fortune” takođe smo zauzeli prvo mesto. Ova nezavisna eksterna priznanja dolaze ne samo kao rezultat onoga što smo postigli već I kao rezultat načina na koji poslujemo – izjavila je Sali Stori, regionalna direktorka GSK-a za jugositočnu Evropu.

Direktorka GSK-a za Srbiju i Crnu Goru Marija Krstić istakla je istakla da je prioritet ove kompanije da unapredi dostupnost savremene terapije za pacijente u Srbiji, kako bi naši sugrađani imali mogućnost da se leče savremenim terapijama.

Zahvaljujući fleksibilnoj cenovnoj politici naše kompanije, koja cenu lekova prilagođava ekonomskim prilikama zemlje, na listu lekova koji se izdaju o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja uvedeni su inovativni lekove ove kompanije za terapiju HIV-a i respiratornih bolesti, čime su pacijenti dobili mogućnost da se leče najnovijim terapijama – dodala je Marija Krstić.

Krstić je naglasila da je značajan stub poslovanja GSK-a transparetnost u poslovanju a pogotovo segment saradnje sa zdravstvenim radnicima. Standardi transparetnosti koje GSK primenjuje najviši su u čitavoj industriji i daleko su strožiji od onih koje propisuju evropsko i domaće zakonodavstvo, upravo sa ciljem da bi se potpuno demistifikovala saradnja sa lekarima bez koje nema kvalitetnog lečenja i napretka u razvoju terapija.

Šire od svog proizvodnog programa, GSK se takođe zalaže za osnaživanje zdravstvenog sistema i unapređenje zdravlja i blagostanja u zajednici kroz finansijska sredstva, donacije proizvoda i volontiranje zaposlenih, kao i kroz pokretanje programaprevencije bolesti i edukaciju stanovništva.

 Partnerstvo u borbi protiv HIV-a:

Dr Danijela Simić iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” istakla je da je kompanija GSK u 2016. godini u značajnoj – meri doprinela da se pojedini važni zadaci iz oblasti prevencije HIV infekcije, odnosno promocije značaja testiranja na HIV kao odgovornog ponašanja koje ima za cilj zaštitu sopstvenog zdravlja, realizuju tokom kampanje u okviru IV Evropske nedelje testiranja na HIV i hepatitis i obeležavanja Svetskog AIDS  dana, 1. decembra, pod sloganom „Testiranje je u modi. Testiraj se na HIV!“.

Pomenute aktivnosti čija je realizacija uz podršku Ministarstva zdravlja započela tokom manifestacije Beogradska nedelja mode krajem oktobra, od velikog su  javno-zdravstvenog značaja obzirom da se procenjuje da oko 1000 osoba u Srbiji ne zna da je inficirano HIV-om, a da dijagnostikovanje osoba inficiranih HIV-om u ranoj fazi infekcije i  lečenje značajno redukuje rizik od obolevanja i umiranja od AIDS-a, odnosno prevenira dalji prenosa HIV-a na druge osobe. Donacija testova za brzu, preliminarnu dijagnostiku HIV infekcije je u značajnoj meri doprinela da se obavi savetovanje i testiranje na HIV posebno među teško dostupnim i marginalizovanim grupama koje su u povećanom riziku za HIV infekciju. Verujem da ćemo i ubuduće ostvariti uspešnu saradnju  u cilju unapređenja javnog zdravlja u Srbiji – dodala je dr Danijela Simić.

 Kontinuirana podrška zdravlju Beograda

 Kao odgovor na potrebe u svom okruženju, GSK je prethodnih godina sproveo brojne inicijative podrške ustavnovama grada Beograda, koje obuhvataju kako hitne intervencije, tako i dugoročne programe. Neki od primera programa, sprovedenih uz podršku i u partnerstvu sa gradom Beogradom, su: odgovor na izbegličku krizu kroz podršku majkama i bebama u Prihvatnom centru za migrante u Beogradu, za šta je ova kompanija prepoznata sa dva priznanja: Nacionalnom nagradom za društvenu odgovornost Privredne komore Srbije i Nagradom za najbolji volonterski projekat Smart kolektiva. Za kampanju borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća, sprovedenu u partnerstvu sa Zavodom za plućne bolesti grada Beograda, GSK je nagrađen Zlatnom nagradom za najbolji humanitarni događaj UEPS-a, a za program „Narandžasti dan“ posvećen saniranju posledica poplava u beogradskoj opštini Obrenovac – Nagradom za korporativnu odgovornost.

Ovakvo delovanje kompanije, koja na konkretnim primerima pokazuje da je spremna da ide dalje od dostupnosti lekova, koja kroz šire inicijative doprinosi unapređenju celokupnog zdravstvenog okruženja, pokazuje da je GSK partner od poverenja na koga možemo da računamo, mi kao Sekretarijat za zdravstvo, ali i naši sugrađani – izjavio je Jovan Knežević iz Sekretarijata za zdravstvo grada Beograda.

 Zajedno za bolje zdravlje“ – unapređenje zdravlja romske dece u Srbiji

Dr Jelena Zajeganović iz UNICEF-a izjavila je uprkos sveukupnom napretku u sistemskim reformama, postoji veliki broj dece koja suočavaju se sa neprestanom diskriminacijom, imaju manje šanse da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu i dobiju adekvatnu podrsku za pravila rast i razvoj.

Naša država se i dalje suočava sa brojnim izazovima kao što je zdravlje Roma koji žive u izolovanim i socijalno isključenim zajednicama. Prepoznajući problem dostupnosti zdravstvenih usluga romskoj zajednici, GSK i UNICEF u Srbiji uspostavili su partnerstvo zasnovano na trogodišnjem programu „Zajedno za bolje zdravlje“ („Together for Better Health“), čiji je cilj unapređenje zdravlja romske dece u Srbiji – rekla je dr Jelena Zajeganović.

Podrška u zapošljavanju i razvoju mladih

GSK i Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu u prethodnom periodu sarađivali su na organizaciji studentske prakse, sa mogućnošću zasnivanja radnog odnosa u ovoj kompaniji, različitim programima na fakultetima koji za cilj imaju informisanje i savetovanje studenata, organizaciji dve posete GSK predstavništvu u Beogradu, gde su studenti imali priliku da se upoznaju sa različitim sektorima kompanije, načinom rada, modelom poslovanja, mogućnostima za usavršavanje, učenje i napredovanje, kao i brojnim benefitima koje rad u GSK-u kompaniji nudi. Prema rečima Katarine Manojlović-Nikolić, iz Centra za razvoj karijere, cilj saradnje sa GSK je da upozna studente sa karijernim mogućnostima u okviru jedne multinacionalne kompanije, a veliko interesovanje za brojne programe namenjene studentima govori o potrebi mladih da još tokom studija steknu uvid u tržište rada koje je izuzetno zahtevno u Srbiji danas, kao i da rade na sticanju dodatnih znanja i veština kako bi bili što spremniji da se nakon studija zaposle u kompanijama koje posluju u Srbiji.

Ove godine, podržali smo GSK u pokretanju „Programa mladih lidera“, čiji je cijl da pomogne talentovanim studentima kroz trogodišnje ulaganje u njihov razvoj kako bi bili spremni da preuzmu ulogu budućih uspešnih menadžera i rukovodioca. Program se osim u Srbiji sprovodi u preko 50 zemalja sveta i namenjen je podršci diplomiranim studentima koji nemaju ili imaju malo radnog iskustva. Kroz godišnje rotacije i uz pomoć posebno osmišljenih i stukturisanih programa obuka, kandidati se pripremaju da u roku od tri godine razviju svoju karijeru i preuzmu rukovodeće pozicije u okviru različitih sektora kompanije GSK – rekla je Katarina Manojlović-Nikolić.

„Pozitivna akcija Evrope“ – program podrške borbi protiv HIV-a u Srbiji

U okviru programa “Pozitivna akcija Evrope”, ViiV Healthcare – kompanija GSK-a specijalizovana za HIV, podržava projekte udruženja građana koji su usmereni na edukaciju, usluge podrške i brigu o osobama koje žive sa HIV-om u lokalnoj zajednici. Među dobitnicima finanisjke podrške u 2016. godini, među 11 zemalja Evrope, našla su se i dva udruženja iz Srbije: “Crvena linija” i “Asocijacija za borbu protiv side – JAZAS”. Projekat JAZAS-a podržan kroz “Pozitivnu akciju Evrope” sproveden je krajem 2016. i početkom 2017. godine pod nazivom “Misli pozitivno“.

Cilj projekta “Misli pozitivno“ je da fokus edukacije budućih lekara usmeri na borbu protiv stigma i diskriminacije osoba sa HIV/AIDS. Na razvoju kurikuluma radili su saradnici JAZAS-a koji su eksperti u oblasti javnog zdravlja, profesori Medicinskog fakulteta, studenti medicine kao i osobe koje žive sa HIV-om. Pilotiranje kurikuluma pokazalo je da je participatorni pristup doprineo značajnom porastu znanja (čak do 50%) i smanjenju stigmatizirajućih i diskriminatornih stavova (čak do 40%) sa očekivanim pozitivnim uticajem na praksu budućih lekara – rekao je Miloš Stojiljković-Rolović iz JAZAS-a.

Izvor: gsk.com

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link