UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Vesti

SARADNjA VOJVOĐANSKE BANKE I GALERIJE MATICE SRPSKE

2 min read
Podeli

Novi Sad, 29. jun 2016. godine – Vojvođanska banka i Galerija Matice srpske potpisale su, u prisustvu ministra kulture i informisanja, Ugovor o poslovnoj saradnji koji obezbeđuje finansijska sredstva u iznosu od 5.200.000 dinara za drugu fazu obnove fasade Galerije.

Kako je predviđeno ovim ugovorom, stručni tim Galerije će, po najvišim profesionalnim standardima, izvršiti obradu kolekcije umetničkih dela u vlasništvu Vojvođanske banke, među kojima se nalaze i dela srpskog kulturnog nasleđa. Finansijska sredstva, u iznosu od 5.200.000 dinara, koje je ostvarila ovim ugovorom, Galerija Matice srpske usmeriće u drugu fazu obnove fasade, koja se odnosi na potpunu rekonstrukciju ulaza.

Uspostavljena saradnja sa Galerijom Matice srpske je početak realizacije namere Vojvođanske banke da zbirka koju poseduje postane dostupna široj javnosti.

„Zadovoljstvo je danas biti u ovom lepom ambijentu okružen energijom usmerenoj ka zajedničkoj viziji. Saradnja sa ovako renomiranom institucijom, kao što je Galerija Matice srpske, potvrđuje našu nameru da damo svoj doprinos srpskoj muzejskoj sceni i nacionalnoj kulturi uopšte. Srećni smo zbog činjenice da će Galerija usmeriti novac u rekonstrukciju dela fasade i što smo, na taj način, deo tima koji učestvuje u obimnom projektu obnove Galerije Matice srpske”, rekao je Marinos Vatis, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke.

„Počastvovani smo što nam je Vojvođanska banka poverila svoju umetničku kolekciju na obradu. Za nas kao nacionalnu ustanovu kulture, koja brine o kulturnoj baštini, važno je da imamo evidenciju i uvid u dela u privatnim kolekcijama, ali i da ih predstavimo javnosti kroz izložbe i publikacije. Sredstva koja smo dobili od Vojvođanske banke za planirani posao, opredelićemo za adaptaciju ulaza zgrade i ugradnju spoljnog lifta za osobe sa invaliditetom kako bi prostor Galerije učinili dostupan svima. Zahvaljujem se Vojvođanskoj banci na spremnosti za saradnju, za koju verujem da će u godinama koje su pred nama imati niz lepih rezultata“, izjavila je upravnica Galerije Matice srpske mr Tijana Palkovljević Bugarski.

„Iskoristio sam priliku da obiđem do sada realizovane radove na obnovi zgrade Galerije Matice srpske koju podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Protekle godine završena je adaptacija suterena koji je u potpunosti stavljen u funkciju i gde su osposobljeni novi depoi za čuvanje umetničkih dela i opremljene radionice za konzervaciju. Takođe sam obišao aktuelne radove na adaptaciji depoa na trećem spratu i radove na zameni krovnog pokrivača, koji predstavljaju prvi deo kapitalne investicije planirane u ovoj godini. Preostaju još samo radovi na obnovi fasade za koje će Ministarstvo kulture i informisanja obezbediti sredstva u narednim mesecima. Time će biti zaokruženi svi poslovi na obnovi Galerije Matice srpske kao jedne od najstarijih i najaktivnijih ustanova kulture. Drago mi je što je Vojvođanska banka prepoznala značaj i vrednosti Galerije Matice srpske i što će kroz saradnju sa njom doprineti uspešnom i potpunom završetku radova. Istovremeno, drago mi je što će stručnjaci Galerije doprineti da se jedna velika i značajna kolekcija srpske likovne umetnosti, koju baštini Vojvođanska banka, obradi i predstavi javnosti u narednom periodu. Čestitam i Galeriji Matice srpske i Vojvođanskoj banci na potpisanom Ugovoru o saradnji jer verujem da je to dobar primer kako treba razvijati javno-privatno partnerstvo u oblasti kulturnog nasleđa“ izjavio je tom prilikom ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link