UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

FOP Vesti

KOMPANIJE U 2016. ULOŽILE 1.257.898.487,79 DINARA U DRUŠTVENO ODGOVORNO POSLOVANJE

2 min read
Podeli

Forum za odgovorno poslovanje, peti put zaredom, predstavio rezultate Godišnjeg upitnika o društveno odgovornom poslovanju za 2016.

14. novembar 2017. – Više od milijardu i dvesta pedeset miliona dinara (1.257.898.487,79) uložile su kompanije u društveno odgovorno poslovanje tokom 2016, prema rezultatima Upitnika o društveno odgovornom poslovanju Foruma za odgovorno poslovanje.

Kompanije članice podržale su 743 organizacije i 1154 projekta. U lokalnu zajednicu uloženo je 588.480.594,12 dinara, a najveći broj projekata realizovan je u Nišu, Novom Sadu i Beogradu, odnosno Kraljevu,Vranju i Leskovcu.

„U poređenju sa prvom godinom kada smo realizovali istraživanje, 2012. godine, pet godina kasnije vidimo da su se investicije u aktivnosti društveno odgovornog poslovanja uvećale dva i po puta. Broj sati koji su zaposleni u kompanijama posvetili volontiranju i društvenim ciljevima se uvećao za jedan i po put, a broj projekata posvećenih korporativnom volontiranju se uvećao za 30%. U poređenju sa periodom od pre pet godina, možemo da vidimo i da su kompanije uložile tri puta više resursa u zaštitu životne sredine i reciklirale sedam puta veću količinu različitih materijala. Kompanije su takođe zadržale fokus na razvoju programa za razvoj svojih zaposlenih i nastavljaju da ulažu u zaštitu i bezbednost na radu iznad zakonskog nivoa. Dobijeni rezultati su pokazatelj i dobra smernica da kompanije rade iz godine u godinu sve više na unapređenju društveno odgovornog poslovanja u Srbiji“, kaže Neven Marinović, izvršni direktor Foruma za odgovorno poslovanje i Smart kolektiva.

Prošle godine 88 odsto kompanija izrazilo je svoje opredeljenje da doprinese realizaciji Ciljeva održivog razvoja, prema Agendi za održivi razvoj do 2030. godine, koju su Ujedinjene nacije usvojile u septembru 2015.

Više od 126.755 direktnih korisnika podržano je kroz različite projekte korporativne filantropije. Kompanije su realizovale ukupno 85 volonterskih projekata u svojoj organizaciji, i učestvovale u još 25 eksternih volonterskih akcija.

Članice Foruma pružile su podršku i u prethodnoj godini Evropskom paktu za mlade, inicijativi koju je pokrenuo CSR Europe u saradnji sa Evropskom komisijom. U okiru ovog projekta 3.706 mladih prošlo je različite programe usmerene na poboljšanje zapošljivosti, od koji je 142 zaposleno nakon prakse.

U okviru događaja na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja, uz podršku Delegacije EU u Srbiji dodeljena su i priznanja kompanijama koje su izdale godišnje nefinansijske izveštaje o društveno odgovornom poslovanju za 2016. godinu prema međunarodnim standardima za izveštavanje, Global Reporting Initiative (GRI). U Srbiji ukupno 11 kompanija izdaje ove izveštaje, koji su direktivom Evropske komisije postali obavezni za kompanije koje posluju u Evropskoj uniji.

U analizi rezultata za 2016. godinu učestvovalo je 17 kompanija Foruma za odgovorno poslovanje: Banca Intesa, Coca-Cola Hellenic, CRH Srbija, Delhaize Serbia, Deloitte, Delta Holding, Direct Media, Erste Banka, Eurobank Srbija, Represent Communications, Societe Generale Srbija, Telekom Srbija, Telenor, Titan Cementara Kosjerić,UniCredit Bank Srbija,Vip mobile i Vojvođanska banka.

Istraživanje možete preuzmeti na ovoj stranici.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link