UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

FOP Vesti

Oržan radni doručak na temu “Odgovornost u biznisu”

3 min read
Podeli

Beograd, 6. novembar 2018. – Koncept odgovornog poslovanja postaje sve važniji za kvalitetan razvoj biznisa, dok se pred kompanijama sve češće postavljaju očekivanja koja se odnose na odgovorne ekološke i društvene prakse.

Upravo zbog toga, u saradnji sa Forumom za odgovorno poslovanje i Smart kolektivom, održan je Radni doručak na temu “Odgovornost u biznisu”. O društveno odgovornom poslovanju kao savremenom konceptu, kao i domaćim i globalnim trendovima, pričao je Neven Martinović, direktor, Smart Kolektiv i izvršni direktor, Forum za odgovorno poslovanje.

Zatim su primere iz prakse izneli Dejan Turk, CEO, Vip mobile i A1 Slovenija i Tijana Koprivica, direktor, Održivo poslovanje, Delta Holding.

„Razlika između mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća je samo u intenzitetu uticaja koji ostvaruju preko svog poslovanja. CSR principe mogu svi upražnjavati.“ – rekao je Neven Martinović i dodao da CSR nije samo kako se troši novac već i kako se zarađuje. „Poslovni modeli se menjaju, oblikujući više nego ikad, društvo u kome živimo. Biznisi više ne odgovaraju na potrebe, već kreiraju potrebe za koje potrošači nisu ni znali da postoje.“

„Ovi novi poslovni modeli sve više utiču na biznis iz svih aspekata. Kreditori sve češće, pored finansijske gledaju i socijalnu i ekološku komponentu projekata/poslova koje finansiraju dok države nameću standarde održivosti kao zakonske obaveze. EU je doneo regulativo u obaveznom o izveštavanju o održivom razvoju.  Nažalost, za razliku od EU, mali broj naših građana smatra da kompanije u Srbiji posluju na društveno odgovoran način – samo 16%.“ – istakao je Neven Marinović u svojoj prezentaciji.

Naglasivši da je Vip mobile jedina kompanija u Srbiji koja je dobitnik sertifikata „Family Friendly Enterprise (FFE)“, Dejan Turk je predstavio prisutnima na koji način su odgovorni prema zaposlenima.

„Pokušali smo da pokrenemo magiju u firmi, da nam stvarno bude lepo i da stvarno radimo za korisnika sa srcem“ – rekao je Dejan Turk i nastavio „U prvoj godini smo napravili čak 14 inicijativa, a da biste dobili FFE sertifikat potrebno je da za tri godine napravite 17 inicijativa. Svojim zaposlenima smo obezbedili fleksibilno radno vreme, da mogu da rade i van prostorija firme, da posle porodiljskog rade skraćeno po istim uslovima, zatim dobrovoljno zdravstveno i penzijsko osiguranje, kao i povlašćene cene za članove porodice,  omogućili dodatne pogodnosti i popuste za kupovinu i korišćenje različitih usluga širom Srbije. Takođe, u okviru sedišta kompanije već nekoliko godina radi vrtić „Bajka“.“

Istraživanje zadovoljstva zaposlenih je pokazalo da je engagement index zaposlenih u Vip mobile na najvišem nivou u okviru Telekom Austria Grupe – čak 88%. Ovakav odnos prema zaposlenima, kompaniji Vip mobile donelo je više nagrada među kojima je i SAM Godišnja nagrada 2017 za „Najboljeg poslodavca u Srbiji“.

Kompanija Delta Holding takođe je dobitnik SAM Godišnje nagrade 2017 i to u kategoriji „Društveno odgovorna kompanija godine“.

“Aktivnosti kompanije Delta holding i jesu fokusirane na to da mi naša znanja iz svih oblasti poslovanja kojima se mi bavimo prenesemo na one kojima ta znanja i nisu tako lako dostupna. Program koji radimo još od 2006. godine završilo je do sada 309 mladih i do 2015. godine u njega su bili uključeni mladi bez roditeljskog staranja gde dobijaju mesečnu stipendiju tokom dve godine, a nakon toga im se pruža mogućnost zaposlenja u Delta Holdingu. Od 2015. u program su uključeni učenici poljoprivrednih i ugostiteljskih škola iz materijalno ugroženih porodica. Na ovaj način dobijamo edukovane zaposlene.” – predstavila je Tijana Koprivica održivo poslovanje kompanije Delta Holding.

Još jedan od programa je i „Zasad za budućnost“, inovativni projekat razvoja socijalnog preduzetništva u Srbiji koji se oslanja na najvažniji biznis Delta Holdinga – poljoprivredu. Projekat Zasad za budućnost pokrenut je zbog velike nezaposlenosti i nedostatka resursa i znanja ruralnog stanovništva za otpočinjanje moderne poljoprivredne proizvodnje. U okviru projekta dodeljuju se finansijski grantovi poljoprivrednim preduzećima koja zapošljavaju siromašno stanovništvo, žene sa sela, osobe sa invaliditetom ili pružaju podršku udruženjima koja zastupaju interese osoba sa invaliditetom.

Radni doručak zatvorila je Tanja Lazarević, Operations Manager, Srpske asocijacije menadžera naglasivši da je održivo poslovanje jedna od važnih tema kojom će se SAM baviti i u narednom periodu.

Izvor: sam.org.rs

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link