UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

FOP Okrugli sto Vesti

Održan okrugli sto na temu Poslovanje uz poštovanje ljudskih prava

2 min read
Podeli

Beograd, 7. maj 2018. –  U okviru programa “Horizontal Facility” i projekta “Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Srbiji” organizovanog od strane Saveta Evrope, danas je održan okrugli sto na temu Poslovanje uz poštovanje ljudskih prava – Primeri dobre prakse iz privatnog sektora u cilju prevencije i borbe protiv trgovine ljudima.

FOP

U okviru panela Trenutna situacija u Srbiji – primeri dobre prakse i naredni koraci učestvovali su: Marijana Pavlović, predsednica UO Globalnog dogovora, KPMG; Maja Gudžulić, Courtyard by Marriott; Bojana Miković, Trag Fondacija; Aleksandar Marković, Metalac Gornji Milanovac; Milica Mišković Hristov, Forum za odgovorno poslovanje.

Milica Mišković Hristov, programska menadžerka Foruma za odgovorno poslovanje predstavila je načine na koje su principi ljudskih prava implementirani u poslovanje kompanija, na koji način utiču na dobavljače, i koliko je zastupljena podrška lokalnoj Zajednici kada su ove teme u pitanju. Takođe, predstavljen je CSR indeks – prvi sveobuhvatni alat za procenu i samoevaluaciju odgovornih praksi u kompanijama.

Trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije je u porastu širom Evrope. U nekoliko zemalja, radna eksploatacija je prisutnija od seksualne eksploatacije i pojavila se kao preovlađujući oblik trgovine ljudima. Zvanični podaci potcenjuju pravi nivo problema. Takođe, trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije predstavlja pojavu koja sve više zaokuplja pažnju u Srbiji.

U cilju podrške srpskim vlastima u rešavanju ovog izazovnog pitanja, Savet Evrope organizuje ovaj okrugli sto i okuplja stručnjake kako bi se razmotrilo uključivanje privatnog sektora u prevenciju i suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije. Sastanak će okupiti institucije, kompanije, agencije za zapošljavanje, organizacije civilnog društva i međunarodne organizacije, kao i akademske institucije, i pružiti forum za profesionalnu razmenu mišljenja.

Okrugli sto je organizovan u okviru zajedničkog programa Saveta Evrope i Evropske unije “Horizontal Facility“ koji ima za cilj pružanje podrške Jugoistočnoj Evropi i Turskoj u aktivnostima na usklađivanju sa evropskim standardima u okviru procesa proširenja.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link