UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

FOP

Održano Savetovanje o društveno odgovornom poslovanju u Novom Sadu

2 min read
Podeli

Novi Sad, 18.jul 2012 – U okviru USAID projekta održivog lokalnog razvoja, danas je u hotelu „Centar“ u Novom Sadu održano Savetovanje o društveno odgovornom poslovanju namenjeno predstavnicima kompanija, malih i srednjih preduzeća, organizacija civilnog društva, lokalnih samouprava i medija. Na Savetovanju su predstavljene osnove društveno odgovornog poslovanja kao i primeri dobre prakse u ovoj oblasti.

„Društveno odgovorno poslovanje predstavlja svest o novom položaju i značaju koje kompanije imaju u savremenom društvu i odgovornosti koja iz njih proizilazi. Praksa društveno odgovornog poslovanja se odnosi na celokupnu sferu uticaja i raspon delovanja jednog preduzeća, kao i na odnose koje ono pri tome uspostavlja: šta proizvodi, kako kupuje i prodaje, na koji način zapošljava, osposobljava i utiče na razvoj ljudskih resursa, koliko ulaže u lokalnu zajednicu i poštovanje ljudskih i radnih prava, kao i na koji način doprinosi očuvanju životne sredine. Biti društveno odgovoran znači ne samo ispunjavati ono što se od preduzeća zakonski očekuje, već i ići korak dalje i investirati “nešto više” u društveni razvoj i očuvanje životne sredine. Ipak, na društvenu odgovornost preduzeća ne treba gledati kao na zamenu za propise ili zakone u oblasti socijalnih prava ili standarda zaštite životne sredine ili za kreiranje novih odgovarajućih zakona. U zemljama gde takvi propisi ne postoje, napore bi trebalo pre svega usmeriti na uspostavljanje odgovarajućeg regulatornog i zakonodavnog okvira kojim bi se stvorila osnova za dalji razvoj društveno odgovornog poslovanja u praksi“ rekao je Neven Marinović, izvršni direktor SMart Kolektiva.

Savetovanju su prisustvovali predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Novi Sad, Pokreta gorana Vojvodine, Regionalne razvojne agencije Bačka, Novosadskog sajma, VIP Fonda, Erste Banke i drugi. Učesnici Savetovanja upoznati su sa principima i potencijalima međusektorske saradnje i to u oblastima poput razvoja filantropije, korporativnog volontiranja i podrške zapošljavanju mladih. Prisustvo učesnika iz sva tri sektora omogućilo je razmenu iskustava i različitih perspektiva u sagledavanju pokrenutih tema, a razmotrene su i mogućnosti za razvijanje projekata i dugoročnih međusektorskih partnerstava u lokalnoj zajednici.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link