UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Filantropija FOP

Specijalna priznanja Evropske komisije najboljim društveno odgovornim projektima iz cele Evrope – Projekti „Bitka za bebe“ i „Sunce za svetliju budućnost“ predstavili Srbiju

2 min read
Podeli

Brisel, 26. jun 2013. – Na svečanoj ceremoniji „Evropske nagrade za CSR partnerstvo” održanoj sinoć u Briselu uručena su specijalna priznanja Evropske komisije dobitnicima iz 29 zemalja u kojima je konkurs bio raspisan. Pobednički projekti koji su predstavljali Srbiju na ovoj ceremoniji su „Sunce za svetliju budućnost“ preduzeća Sunce Marinković iz Kragujevca i projekat „Bitka za bebe“ kompanije B92.

Konkurs za Evropsku nagradu za CSR partnersvo bio je raspisan prvi put u decembru prošle godine u 29 zemalja širom Evrope. Nagrada je pokrenuta sa ciljem da promoviše najbolje društveno odgovorne partnerske inicijative koje je poslovni sektor realizovao u saradnji sa javnim ili civilnim sektorom u poslednjih pet godina. U svim zemljama nagrade su dodeljene u dve kategorije – za malo i srednje preduzeće i za veliku kompaniju. Nagradu je pokrenula Evropska komisija, a konkurs su koordinisali CSR Europe i Business in the Community u saradnji sa nacionalnim partnerskim organizacijama iz zemalja u kojima je bio raspisan.

U Srbiji konkurs su organizovali Smart kolektiv – nacionalni partner CSR Europe i Forum poslovnih lidera – koalicija društveno odgovornih kompanija u Srbiji, a nagrade su bile uručene u aprilu ove godine u Beogradu. „Konkurs za Evropsku nagradu za CSR partnerstvo je pokrenut kako bi promovisao, nagradio i stimulisao međusektorska partnerstva između biznisa, neprofitnih organizacija, državnih institucija, i kako bi na neki način promovisao tu neophodnost sinergije i zajedničkog delovanja.“, izjavio je povodom dodele nagrada Neven Marinović, direktor Smart kolektiva.

U kategoriji za malo i srednje preduzeće nagradu je dobilo Sunce Marinković za projekat „Sunce za svetliju budućnost“ koji je realizovan u partnerstvu sa šest organizacija iz Kragujevca – Biznis start up centar, Centar za razvoj usluga socijalne zaštite Kneginja Ljubica, UG za socijalni razvoj SUNCE, Dečiji dom Mladost, Klub mladih osoba sa invaliditetom i Savez gluvih i nagluvih. U pitanju je inkluzivan projekat koji se bavi zapošljavanjem i obezbeđivanjem radnih praksi za studente i osobe sa invaliditetom. Do sada je kompanija Sunce Marinković zaposlila 2 korisnika projekta i obezbedila radnu praksu za još 4 korisnika. U kategoriji za velike kompanije nagradu je dobila kompanija B92 za projekat „Bitka za bebe“ koji je sproveden u partnerstvu sa Institutom za neonatologiju, Saatchi & Saatchi RS, Draeger i Direct Media PR. Ova partnerska inicijativa uspela je za manje od godinu dana da obezbedi 207 novih inkubatora bolnicama u Srbiji, da oživi duh solidarnosti i građanske odgovornosti i pokaže kako se i neki od najtežih problema mogu rešavati kroz uspešnu saradnju više sektora.

Zvanicama na ceremoniji u Briselu projekat „Sunce za svetliju budućnost“ predstavila je Aleksandra Radinović, a zajedno sa njom specijalno priznanje u ime preduzeća Sunce Marinković primila je Tijana Marinković. Projekat „Bitka za bebe“ predstavio je Gordan Paunović koji je u ime kompanije B92, zajedno sa Ivanom Zeković, umetničkom direktorkom Saatchi & Saatchi, primio priznanje Evropske komisije.

“Kroz projekat Evropske nagrade za CSR partnerstvo istaćiće se evropska preduzeća koja imaju izuzetno napredne prakse u društveno odgovornom poslovanju. Veću vidljivost će dobiti i neki od skrivenih dobrih primera,naročito manja preduzeća, koja se uključuju u inovativna partnerstva kako bi povećala svoj pozitivan uticaj na društvo.Društveno odgovorno poslovanje deo je formule uspeha za Evropu, koja je konkuretna, inovativna i neguje socijalnu inkluziju”, izjavio je povodom lansiranja Nagrade Antonio Tajani, potpredsednik Evropske komisije.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link