UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

FOP Korporativno volontiranje Naš Beograd Volontiranje

Izložba u Knez Mihajlovoj ulici “NAŠ BEOGRAD – VEĆ 5 GODINA VOLONTIRANJE NAS ČINI BOLJIM”

4 min read
Podeli

30.5.2013– Izložba o volontiranju zaposlenih „NAŠ BEOGRAD – VEĆ 5 GODINA VOLONTIRANJE NAS ČINI BOLJIM“ postavljena je juče u Knez Mihailovoj ulici, kao najava istoimene velike volonterske akcije zaposlenih koja će se održati 1. juna na Kalemegdanu u organizaciji Foruma poslovnih lidera i Smart kolektiva. Tog dana će oko tri stotine zaposlenih uređivati Kalemegdan i družiti se sa decom bez roditeljske brige i osobama sa smetnjama u razvoju, a građani će donositi namirnice i garderobu za one kojima je pomoć najpotrebnija.

Peta po redu velika volonterska akcija zaposlenih „Naš Beograd“ održaće se 1. juna na Kalemegdanskoj tvrđavi u organizaciji Foruma poslovnih lidera Srbije i Smart kolektiva. „Naš Beograd“ je pokrenut sa ciljem da se javnosti, drugim kompanijama i društvu ukaže na značaj učešća kompanija u razvoju lokalnih zajednica, kao i da se promoviše koncept korporativnog volontiranja koji podrazumeva motivisanje zaposlenih da se što direktnije uključe i podrže lokalne zajednice u kojima žive i rade. Prvi put ove godine svi volonteri i korisnici okupiće se na jednom mestu i na taj način simbolično proslaviti korporativno volontiranje i 5. rođendan.

Povodom akcije u Knez Mihailovoj ulici postavljena je izložba „NAŠ BEOGRAD – VEĆ 5 GODINA VOLONTIRANJE NAS ČINI BOLJIM“ koja će trajati do 8. juna i koja će građanima predstaviti šta je to volontiranje zaposlenih i zašto je ono važno za zajednicu, a zašto za zaposlene i kompaniju. Posetioci izložbe moći će da se upoznaju sa dosadašnjim rezultatima Foruma poslovnih lidera i da saznaju na koji način je ova akcija unapredila život Beograđana.

„Volontiranje je istovremeno najjednostavniji, ali i najbolji način da se kao pojedinci uključimo i pomognemo društvu ili onim njegovim kategorijama kojima je ta pomoć najpotrebnija. Volontiranje zaposlenih je odličan način za kompanije da demonstriraju svoju društvenu odgovornost i podršku zajednicama u kojima posluju. Želimo da ova izložba sa ponosom predstavi dosadašnje rezultate, ali što je još važnije da motiviše druge kompanije, građane, institucije, i društvo u celini da na ovaj jednostavan i delotvoran način urade nešto korisno za sebe i za svoj grad, kako bi zajedno od njega stvarali bolje i lepše mesto za život .“ rekao je Neven Marinović, koordinator Foruma poslovnih lidera i direktor Smart kolektiva.

Ove godine organizatori pozivaju i građane da se priključe akciji. Na punktovima kod Paviljona Cvijeta Zuzorić, u saradnji s Bankom hrane, sakupljaće se brašno, ulje, pirinač, šećer i testenina za letovanje dece sa invaliditetom iz Udruženja samohranih roditelja i porodica osoba sa invaliditetom „Plava školjka“. Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju „Živimo zajedno“ sakupljaće na istom mestu čistu i spakovanu garderobu svih veličina. Sa ciljem podizanja svesti o životnoj sredini, u saradnji sa Recan fondacijom i Udruženjem „Živimo zajedno“ organizovano je i prikupljanje plastičnih flaša i limenki za reciklažu.

Oko tri stotine zaposlenih iz više od 12 kompanija će 1. juna urediti omiljeni beogradski park i ulepšati dan deci bez roditeljske brige i osobama sa smetnjama u razvoju. Deo volontera će sa decom iz Svratišta za decu ulice i domova za decu bez roditeljskog staranja „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Moša Pijade“, kao i sa đacima iz škole „Dušan Dugalić” i korisnicima Kreativno-edukativnog centra za osobe sa intelektualnim teškoćama, učestvovati na kreativnim radionicama, igrati fudbal i basket i posetiti Zoološki vrt, deo volontera će obnoviti klupe, đubrijere i dečija igrališta, dok će volonteri sa mentorskim iskustvom pomoći soijalnom preduzeću „Kuhinja na točkovima” u pisanju biznis plana.

U prethodne četri godine, u akciji „Naš Beograd” učestvovalo je preko 1500 volontera, koji su svojim volonterskim radom unapredili uslove života za preko 7000 korisnika različitih socijalnih ustanova i organizacija. U ovogodišnjoj akciji učestvuju zaposleni iz kompanija Atlantic Grupa, Banca Intesa, Coca-Cola Hellenic, Državna lutrija Srbije, Eurobank, Holcim Srbija, KPMG, Mercator-S, Nestle Adriatic, Societe Generale Banka, Victoria Group i VIP mobile.

Ove godine, rad volontera će koordinirati članovi studentske organizacije AIESEC, međunarodne studentske platforme koja omogućava mladim ljudima da otkriju i razviju sopstvene potencijale kako bi imali pozitivan uticaj na društvo. Za studente je ovo izvrsna prilika da upoznaju kolege u kompanijama u kojima žele da se zaposle, kao i da unaprede svoje liderske veštine. Na ovaj način članovi AISEC-a pokazuju da je današnjim najboljim studentima važan aspekt pri izboru budućeg radnog okruženja i način na koji kompanija brine o zajednici u kojoj posluje.

Forum poslovnih lidera Srbije je prva koalicija društveno odgovornih kompanija u Srbiji. Samo u 2012. godini kompanije članice Foruma poslovnih lidera podržale su preko 800 organizacija, uložile preko 450 miliona dinara u podršku lokalnim zajednicama i učestvovale u preko 50 volonterskih akcija. Smart kolektiv je organizacija koja administrira aktivnosti Foruma poslovnih lidera i koja se bavi povezivanjem društva i biznisa u obostranom interesu.

Volonter/ka je osoba koja besplatno i dobrovoljno stavlja na raspolaganje svoje vreme za dobrobit drugih ljudi i zajednice. U kontekstu korporativnog volontiranja, volontere/ke podržava njihov poslodavac, bilo da volontiraju tokom radnog ili slobodnog vremena. Osećaj koji imam nakon završene akcije… da sam nešto svojim rukama uradio, da nisam samo pričao kako volim svoj grad, kako sam rođen tu i kako to meni puno znači…već da sam zasukao rukave i nešto uradio po tom pitanju. To je neprocenjivo”, rekao je jedan od volontera na akciji Naš Beograd.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link