UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Korak bliže međunarodnom rešenju klimatskih promena

1 min read
Podeli

Bon, 14. septembar 2015. – Još jedan sastanak u nizu pripremnih pred 21. sesiju konferencije potpisnica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (Pariz 2015) uspešno je okončan.

Pet dana pregovora održanih u Bonu, u kojima je učestvovalo 1300 delegata, završeno je sa optimističnim zaključcima. Naredna runda pregovora održava se u oktobru, i to je poslednji pripremni sastanak pred konferenciju u Parizu na kojoj bi trebalo da se usvoji novi sporazum.

Delegati su razmatrali tekst predsedavajućih ad hoc Durban radne grupe (ADP) koja je kreirana 2011. godine sa ciljem da okupi sve razvijene i zemlje u razvoju kako bi „razvili protokol, zakonski instrument ili usaglašenu odluku sa zakonskom primenom“ koja će da se primenjuje na sve partije Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama. Ovaj novi instrument treba da se usvoji u Parizu i da se primenjuje od 2020. godine.

Okvirna konvencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama predstavlja okvir za međuvladine napore nošenja sa klimatskim promenama. Ona naglašava da je klimatski sistem zajednički resurs čija stabilnost može da se poremeti industrijskom emisijom ugljen dioksida i drugih gasova koji prouzrokuju efekat staklene bašte. Prema Konvenciji, vlade primenjuju nacionalne strategije kako bi se nosile sa emisijama štetnih gasova i prilagodile budućim uticajima, obezbeđujući finansijsku i tehničku podršku zemljama u razvoju, ali i sarađuju u pripremi za adaptaciju posledicama klimatskih promena.

Konferencija Pariz 2015 održava se  od 30. novembra do 11. decembra u Parizu i predstavlja ključnu sesija potpisinica Konvencije na kojoj treba da se postigne novi međunarodni dogovor o klimi koji bi bio primenljiv u svim državama, a sa ciljem da se globalno zagrevanje zadrži na nivou nižem od 2 stepena Celzijusa.

Za više informacija posetite: UNFCCC website.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link