UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

NIS pomogao otvaranje kabineta za mehatroniku u Mašinskoj školi „Pančevo“

3 min read
Podeli

Beograd, 27. februar 2019. – Uz podršku kompanije NIS, Mašinska škola „Pančevo“ dobila je savremeno opremljen kabinet za mehatroniku, čime je unapređen proces odvijanja nastave u toj obrazovnoj ustanovi.

Kabinet za mehatroniku opremljen je u okviru Memoranduma o saradnji koji je kompanija NIS potpisala sa Mašinskom školom „Pančevo“ u septembru 2017. godine, kako bi se obezbedili uslovi za prilagođavanje školskog programa i školovanje kadrova za poslovne potrebe Rafinerije nafte u Pančevu.

Svečanom otvaranju kabineta za mehatroniku prisustvovali su predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, lokalne samouprave, kompanije NIS i rukovodstva Mašinske škole u Pančevu.

Novi kabinet za mehatroniku opremljen je savremenom didaktičkom opremom za izvođenje vežbi i sticanje praktičnih znanja, kojom se simuliraju uslovi u pravom radnom okruženju i doživljavaju realni uslovi procesne industrije. Nov nameštaj i nastavna oprema modernizovali su i unapredili obrazovni proces, prvenstveno za obrazovni profil tehničar mehatronike, ali i za druge obrazovne profile, među kojima su tehničari za kompjutersko upravljanje i mašinski tehničari za kompjutersko konstruisanje.

Kompanija NIS je za opremanje kabineta za mehatroniku izdvojila sredstva u iznosu od milion dinara.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov ovom prilikom je izjavio: „Izrazio bih veliku zahvalnost kompaniji NIS na više puta dokazanoj društvenoj odgovornosti. Srećan sam što je ovaj novac uložen u odeljenje mehatronike i siguran da ćemo sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje i Ministarstvom prosvete uspeti da u Pančevu prikažemo šta je to dualno obrazovanje, kao i da stvorimo uslove da naša deca, kada izađu iz srednjih škola, mogu da zarađuju i budu samostalna. Siguran sam da ćemo imati još zajedničkih projekata, pre svega u oblasti obrazovanja, koje postaje vrlo važna oblast, jer je to znak oporavka društva i razvoja Grada Pančeva“.

Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine  – nacionalne zajednice Milan Kovačević zahvalio se svima koji su učestvovali u projektu i imali razumevanja i volje za njegovu realizaciju: “Zahvalio bih se i učenicima koji su izabrali ovo zanimanje za svoju budućnost i koji svojim radom i obrazovanjem mogu da doprinesu kompaniji koja je imala sluha za pomoć ovom projektu. Želim da podržimo ovakve aktivnosti, o čemu govori i činjenica da je Vlada Republike Srbije, zajedno sa Pokrajinskom vladom, opredelila obrazovanje i zdravstvo kao dva strateška cilja.“

Direktor Bloka Prerada NIS-a Vladimir Gagić istakao je značaj obrazovanja kao jednog od glavnih stubova svakog društva i zaloga za budućnost.

„Ovaj kabinet omogućiće učenicima da pored teorijskih dobiju i mogućnost sticanja praktičnih znanja. Mehatronika kao nauka je spoj mašinstva, elektrotehnike i digitalizacije, a jasno je da je svet na pragu Četvrte industrijske revolucije. Rafinerija nafte Pančevo razvija se u kontinuitetu, 2012. godine izgradili smo pogon MHC/DHT, a ove godine planiramo da startujemo „Duboku preradu“. Samim tim, mnogo više su zastupljene tehnologije kao što su mashine learning i veštačka inteligencija, a za praćenje takvih trendova potrebni su stručni kadrovi. Ovo je doba izazova za industriju, a mi imamo ambiciju da budemo ako ne najbolja rafinerija u Evropi, onda svakako jedna od najboljih u regionu. Da bismo to ostvarili, pored ulaganja u opremu, potrebno je ulaganje u stručne kadrove, obrazovanje i školstvo“, istakao je Gagić.

Osim toga, u saradnji sa NIS-om, i u konsultaciji sa inženjerima Rafinerije nafte u Pančevu, u Mašinskoj školi je dopunjen i prilagođen nastavni program za obrazovni profil tehničar mehatronike. Prilagođavanjem nastavnog programa i opremanjem prostora za rad, stvorene su okolnosti za školovanje kadrova za potrebe Rafinerije.

„Obeležavamo još jednu stanicu na dugom, plodonosnom i uspešnom putu saradnje između NIS-a i Mašinske škole ‘Pančevo’. Nadam se mnogim novim sličnim stanicama saradnje, a jedna od sledećih koju ćemo realizovati na inicijativu NIS-a je prvo revijalno republičko takmičenje tehničara mehatronike, koje će biti održano u maju mesecu. Priča o kabinetu za mehatroniku započela je na inicijativu Grada Pančeva i kompanije NIS, u cilju realizacije dualnog obrazovanja, kako bi učenici koji izlaze iz ove škole stekli adekvatno znanje i brzo se prilagodili radu u kompaniji kao što je NIS“, naglasio je Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole „Pančevo“.

Izvor: BIZLife

Foto: Promo

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link