UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Nefinansijsko izveštavanje Vesti

Prestale da važe GRI G4 smernice

2 min read
Podeli

Beograd, 16. jul 2018. Počevši od 1. jula 2018. godine, svi nefinansijski izveštaji kompanija koji ne budu bili kreirani prema novim GRI Standardima, ne smatraju se validnim prema kriterijumima GRI (Global Reporting Initiative) metodologije izveštavanja. Ova promena došla je nakon prelazne faze, tokom koje je organizacijama koje izveštavaju koristeći ovu metodologiju omogućeno da svoje izveštaje prilagode Standardima, koji predstavljaju osveženu i preoblikovanu verziju GRI G4 Smernica za izveštavanje o održivosti.

Nova struktura Smernica
Promene u odnosu na GRI G4 ogledaju se u nešto drugačijoj strukturi samih Smernica, koje su sada podeljene u 3 seta opštih standarda sa principima i zahtevima koji čine osnovu svakog izveštaja, kao i 3 ključne teme – Ekonomija odnosno Ekonomske performanse, Zaštita životne sredine i Društvo.

Bolja razumljivost i jednostavnost
U nameri da Smernice postanu lakše za primenu, korišćena je jednostavnija terminologija, uz logičniju organizaciju sadržaja. Osim toga, GRI je promenio i format samih indikatora (sada disclosures), te je jasnije koje informacije su obavezne, a koje samo poželjne, dok su tu i dodatna objašnjenja, te konkretni primeri koji će razrešiti moguće nedoumice o potrebnim informacijama.

Kako preći na GRI Standarde?
Pored samih Smernica, u upoznavanju sa GRI Standardima i razlikama koje postoje u odnosu na GRI G4 od velike pomoći mogu biti informativni materijali i alati, koji nude i detaljne analize povezanosti ove metodologije sa drugim inicijativama u oblasti održivog razvoja.

Nivoi izveštavanja ostaju isti, sa osnovnom (core) opcijom koja pored ispunjavanja opštih standarda podrazumeva i ispunjavanje minimum jednog indikatora u svakoj temi od značaja za kompaniju, kao i sveobuhvatnom (in accordance – comprehensive) opcijom koja zahteva ispunjavanje svakog indikatora.

Najzad, mada je i prethodna generacija Smernica bila potpuno usaglašena sa Evropskom direktivom o obavezi objavljivanja nefinansijskih izveštaja za sve velike kompanije, nova struktura omogućiće GRI-ju da češće ažurira Smernice i tako na kvalitetniji način odgovara na rastuće zahteve stejkholdera kada je reč o nefinansijskom izveštavanju.

M.Mišić

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link