UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Šest meseci rada Info Parka za izbeglice

3 min read
Podeli

Beograd, 23. mart 2016. – Info Park, jedinstveni centar za podršku izbeglicama koji su zajedno pokrenuli Fond B92 i Trag fondacija u Beogradu, Dimitrovgradui Preševu, obeležava šest meseci svog rada.

Ovaj info centar je započeo sa radom 16. septembra 2015. godine u parku kod autobuske stanice u Beogradu sa ciljem da izbeglicama pruži servisne informacije i drugu vrstu podrške neophodne za boravak u Beogradu i što bezbedniji nastavak putovanja. Podršku radu Info Parka pružila je Skupština Grada Beograda kao i organizacije International Rescue Comitee i Pro Asyl.

Vremenom, mreža punktova se proširila i na Dimitrovgrad i Preševo i, u prvih šest meseci, osoblje Info Parka pomoglo je preko 100.000 izbeglica iz Sirije, Avganistana, Iraka ali i migranata iz Pakistana, Irana, Maroka i Somalije koji stižu iz pravca Makedonije i Bugarske. Pored informacija i logističke podrške, InfoPark se povezuje i sa drugim institucijama i organizacijama kako bi obezbedio dobijanje humanitarne, medicinske i pravne pomoći a, zahvaljujući donacijama humanih sugrađana kao i prijatelja iz zemlje i inostranstva pruža i praktičnu podršku u transportu i pronalaženju besplatnog privremenog smeštaja za najugroženije kategorije izbeglica. U Info Parku u Beogradu i Dimitrovgradu trenutno je angažovano 8 prevodioca i preko 10 volontera iz Srbije i zemalja Bliskog istoka. Oni sa izbeglicama rade na arapskom, farsi i engleskom jeziku. Info Park u Preševu vodi lokalna omladinska organizacija Youth For Refugee (Mladi za izbeglice) u kojoj radi preko 20 volontera danonoćno angažovanih na pomoći ljudima u tranzitu u Srbiji.

“Info Park je počeo sa radom kao produžetak građanskog aktivizma koji je obeležio leto 2015. godine u parkovima oko autobuske i železničke stanice u Beogradu. Želeli smo da održimo vitalnom snagu solidarnosti i podrške koju su građani uputili građanima dalekih zemalja u tranzitu u Beogradu. U međuvremenu, Info Park je prerastao u jedinstvenu mrežu punktova koji su ne samo mesto za pružanje informacija i komunikaciju, već i praktično prva tačka podrške i ohrabrenja ovim ljudima na čitavom izbegličkom putovanju. To je nešto što nas posebno čini zadovoljnim kada su u pitanju postignuti rezultati, što smo ljudima koji su prisiljeni na izbeglištvo uspeli da vratimo osmeh na lice i ljudsko dostojanstvo”, rekao je Gordan Paunović iz Fonda B92.

Uvođenjem novih mera na granicama sa Makedonijom i Bugarskom, Info Park je pojačao pružanje pomoći i zaštite velikom broju izbeglica koje već više od mesec dana borave u Beogradu i izbeglicama koje pristužu u glavni grad sa istoka i juga Srbije. Ovu populaciju Info Park pomaže kroz podelu hrane i higijenskih proizvoda, pružanje informacija o traženju azila u Srbiji i organizaciju transporta ka prihvatnim centrima u Krnjači, Banji Koviljači, Bogovađi, Sjenici i Tutinu.

„I pored novih mera, Info Park svaki dan beleži pojavu 50-100 novih izbeglica, uglavnom žena i male dece kao i veliki broj onih koji se duže zadržavaju u glavnom gradu. Iz te perspektive možemo slobodno reći da zatvaranje Balkanske rute nije značajnije uticalo na priliv novih izbeglica ali, nažalost, jeste doprinelo povećanoj aktivnosti osoba koje se bave njihovim ilegalnim transportom. Zbog nedostatka sredstava, sve veći broj njih ostaje na ulicama bez skrovišta i veoma su upućeni na podršku koju im pruža Info Park. Iako se ova populacija u ovom trenutku nalazi u veoma teškoj situaciji sa neizvesnim ishodom, na svim punktovima je mirno i bez incidenata.“ Izjavila je Marija Mitrović, menadžerka Info Parka ispred Trag fondacije.

Zbog svakodnevnih promena u dinamici izbegličke krize, Info Park će nastaviti sa aktivnostima sve dok Srbija figurira na tranzitnoj ruti izbeglica kroz Srbiju.

 

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link