UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Sportom protiv dijabetesa

3 min read
Podeli

Beograd, 18. februar 2016. – “Wiener Stadtische osiguranje” omogućilo besplatne treninge za decu obolelu od dijabetesa

Uzimajući u obzir zabrinjavajuće statističke podatke da smo vodeća zemlja u Evropi po broju dece mlađe od 14 godina koja imaju dijabetes, kompanija “Wiener Stadtische osiguranje” podržala je projekat Sportom protiv dijabetesa (TIP 1). Ovaj projekat će omogućiti deci oboleloj od šećerne bolesti da jednom nedeljno imaju besplatne treninge, kako zbog značaja fizičke aktivnosti u prevenciji nastanka, tako i u kontroli ove bolesti. Petu godinu za redom, projekat će realizovati Sportski klub “Vašarište” iz Kragujevca.

– U Srbiji od šećerne bolesti boluje više od 8,2% stanovništva. Iz godine u godinu broj dece ispod 14 godina koja oboljevaju od ove bolesti u velikom je porastu. Iz tog razloga kompanija Wiener Städtische osiguranje odlučila je da podrži projekat Sportom protiv dijabetesa, u želji da pomognemo ovoj deci da se uz određene mere, savete i disiplinovan način života dalje razvijaju i odrastaju kao sva ostala deca. Kao društveno odgovorna kompanija prepoznali smo važnost edukacije ove dece i njihovih roditelja kako bi se posledice bolesti izbegle, a time i potencijalni invaliditet u poodmakloj fazi bolesti koji nastupa ukoliko se ne poštuju preporuke stručnjaka – izjavila je Katarina Krstajić, korporativni PR menadžer ove kompanije.

– Takođe, ovaj projekat ima za cilj i da se umanji diskriminacija i izdvajanje dece sa dijabetesom, kroz podizanje svesti lokalne zajednice o problemu dijabetesa i načinima njene prevencije. Naša podrška ogleda se u finansijskim sredstvima kojima ćemo omogućiti deci oboleloj od dijabetesa da jednom nedeljno imaju besplatne treninge fudbala, badmintona i zumbe, kao i školicu sporta.

Besplatni treninzi biće dostupni osnovcima u tri grada – Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu. Svečano otvaranje biće organizovano po sledećem rasporedu:

• Kragujevac – 20. februar u 11h, sportska sala Prirodno matematičkog fakulteta, Ulica Radoja Domanovića 12;
• Novi Sad – 27. februar u 12h, Školica Sporta OLEE, Ulica Novosadskog sajma 37;
• Beograd – 5. mart u 13h, Sportski centar na Zvezdari, Ulica Stanka Vraza 44.

Trenizni će se realizovati do kraja 2016. godine, sa pauzama u toku školskog raspusta. A promoter ove kampanje biće Dejan Pantelić.

– U okviru sprovođenja treninga, biće prisutni i lekari koji će davati savete o zdravoj ishrani roditeljima i deci. Oni će pratiti tok kontrole šećerne bolesti kod dece koja su uključena u redovne fizičke aktivnosti. Takođe, u po dve osnovne škole u gradovima koji su obuhvaćeni ovom akcijom, uključićemo se u časove fizičkog vaspitanja. Ideja nam je da upoznamo decu i nastavnike sa motoričkim vežbama, motivišemo decu da redovno pohađaju časove fiskulture, ali i da radimo na tome da ova deca ne budu diskriminisana od strane svojih vršnjaka i okoline. Uz to, edukovaćemo i nastavnike o problemu šećerne bolesti i kako da reaguju ukoliko u razredu imaju učenike obolele od ove bolesti – izjavio je Borko Marinković, inicijator projekta i predsednik SK “Vašarište”.

Kompanija “Wiener Stadtische osiguranje” podržaće projekat Sportom protiv dijabetesa i u naredne tri godine, a planirano je da se sledeće godine aktivnošću obuhvati veći broj gradova. Projekat je finansiran iz sredstava dobijenih od “Gunter Geyer” nagrade za društveno odgovorne projekte, koju je “Wiener Stadtische osiguranje” dobilo u konkurenciji oko 50 kompanija iz 25 zemalja u kojima “Vienna Insurance Group” posluje.

Svi zainteresovani više informacija mogu pronaći na sajtu www.sportomprotivdijabetesa.com, kao i na fejsbuk stranicama www.facebook.com/sportom.protiv.dijabetesa/ i www.facebook.com/WienerStadtischeOsiguranjeSrbija.

Izvor: ekapija.com

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link