UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Održivi razvoj Ostalo Vesti

Održana konferencija „Kako ciljevi održivog razvoja podstiču ekonomski rast u Republici Srbiji”

2 min read
Podeli

Beograd, 1. novembar 2017. – Juče je održana konferencija povodom obeležavanja 10 godina Globalnog dogovora u našoj zemlji, pod nazivom „Kako ciljevi održivog razvoja podstiču ekonomski rast u Republici Srbiji”.

Ovim povodom, Marijana Pavlović, predsednica UO Globalnog dogovora u Srbiji iz kompanije KMPG, izjavila je da Srbija prati globalni trend izveštavanja o održivom poslovanju koji u poslednje dve godine uključuje i izveštavanje o ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, kao i da istraživanje koje je obuhvatilo 4.900 preduzeća u 49 zemalja, ukazuje da dve trećine od 250 najvećih svetskih firmi sada uključuju i nefinansijsko izveštavanje u svoje godišnje finansijske izveštaje.

Prema njenim rečima, u našoj zemlji je veliki broj malih i srednjih preduzeća prepoznao značaj Globalnog dogovora i izveštaja kompanija drugih zemalja koje im mogu poslužiti kao primeri dobre prakse i iskustva koja mogu prilagoditi svom poslovanju.

Ekološka i socijalna pitanja, kao što su klimatske promene, nestašice vode, ljudska prava, sve više će se smatrati finansijskim, a ne nefinansijskim pitanjem. Od kompanija će se očekivati da u svoje izveštaje uključe i ove teme, kao i rizike i pozitivne efekte koje njihovo poslovanje može imati u kratkoročnom i dugoročnom periodu, obrazložila je predsednica UO Globalnog dogovora u Srbiji.

Mirjana Pavlović navodi da je Srbija, kada se pridružila inicijativi UN Globalnog dogovora 2007. godine, imala 11 kompanija uključenih u mreži,  a već 2010. je proglašena za jednu od tri najnaprednije mreže sveta, dok danas broj čak 111 kompanija.

Zoran Vujović, potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS), izjavo je da će u Srbiji u narednih 20 godina biti potrebno oko 14 milijardi evra za sprovodjenje ekoloških propisa, a najveći deo tih sredstava se odnosi na sektor voda, industrijsko zagadjenje i velika ložišta.

Ispred Vlade Republike Srbije govrila je Slavica Djukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i ukazala je da rad na implementaciji ciljeva održivog razvoja brži korak ka evropskom putu i ka bržem otvaranju novih poglavlja.

Karla Herši, Stalna koordinatorka UN u Srbiji, istakla je da je 10 godina Globalnog dogovora u Srbiji pokazatelj saradnje izmedju civilnog sektora i Vlade, i da pokazuje spremnost i volju Srbije da se implementira Agenda 2030.

Konferenciju su organizovali Globalni dogovor UN u Srbiji u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Kabinetom ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku i stalnom koordinatorkom UN u Srbiji.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link