UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Više hrane za one kojima je najpotrebnija

2 min read
Podeli

Beograd, 23. novembar 2018. – Kompanija Delez Srbija najveći je donator hrane u Srbiji, a samo u protekle tri godine donirano je 3000 tona hrane, dok 9000 socijalno najugroženijih građana svakodnevno imaju obezbeđen obrok.

Miloš Jauković, potpredsednik lanca snabdevanja kompanije Delez Srbija, istakao je značaj bezbednog i kontrolisanog plasiranja voća i povrća najsiromašnijim građanima na panelu na temu Put ka evropskoj budućnosti Srbije – izmene zakona kao uslov transformacije društva.

Na panelu su učestvovali i ministar poljoprivrede Branislav NedimovićIrina Stevanović Gavrović, načelnica Odeljenja za indirektne poreze, sektor za fiskalni sistem, Ministarstvo finansija, Andrea Radonjić, predsednica, Odbor za zaštitu životne sredine, AmCham.

“Kao najveći maloprodavac u zemlji, kod koga namirnice kupuje gotovo svaki građanin Srbije, svesni smo odgovornosti koju imamo i važnosti projekata koje realizujemo, a koji imaju za cilj rešavanje važnih društvenih problema. Projekat sa Bankom hrane živi već više od tri godine,  a u okviru njega imamo saradnju sa više od 70 humanitarnih organizacija i godišnje doniramo više od 1000 tona svežeg voća i povrća kroz naših 120 prodavnica”, istakao je Miloš Jauković.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović istakao je da bi izmene Zakona o bezbednosti hrane trebalo da budu usvojene na proleće u Skupštini Srbije, kao i da će se od 2019.godine još više govoriti o bezbednosti hrane. Jedna od bitnih promena je i otvaranje mogućnosti da se pakovani proizvodi sa rokom “najbolje upotrebiti do…” mogu donirati i nakon isteka tog datuma, a najčešće je to period od tri do šest meseci. Ovo se pre svega odnosi na proizvode kao što su osnovne životne namirnice, testenina, konditori i slično. Praksa doniranja proizovda sa isteklim “najbolje upotrebiti do…” rokom već je prisutna u nekim zemljama Evropske Unije.

Ministar Branislav Nedimović je naglasio da je Vlada Republike Srbije oformila Savet za filantropiju, koji će se, između ostalog, bavi i viškovima hrane i borbom protv gladi”.

Izvor: BIZLife

Foto: Promo

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link