UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Korporativno volontiranje Volontiranje

Dobar razlog za optimizam

0 min read
Podeli

Piše: Milica Mišković, programska menadžerka, Forum za odgovorno poslovanje

Negde u žurbi između dva sastanka, juče mi je u prolazu za oko zapao naslov knjige „Tajni život drveća“, Petera Volebena. Obećah sebi da ću je pročiti, imajući u vidu da se tradicionalna manifestacija „Naš Beograd“ kojom se slavi korporativno volontiranje, ove godine seli u jednu manje poznatu beogradsku šumu.

Na ovaj dan, više stotina zaposlenih iz odgovornih kompanija oblači iste majce i zajednički radi na tome da  unapredi okruženje u kome živimo i radimo. Nakon više od deset godina održavanja, preko pedeset podržanih lokacija, mnogobrojnih iniciranih partnerstava i inspirisanih kompanija da uvedu korporativno volontiranje kao praksu, ovogodišnja akcija posvećena je brizi o prirodi koja nas okružuje. Među potencijalnim izletnicima nepravedno zapostavljeni šumski park ostaće nakon odlaska volontera, čistiji i bogatiji za info table, stolove i klupe. A volonteri – oni će krenuti kući bogatiji za jedan neverovatan osećaj činjenja dobrog, nova poznanstva, i možda neke nove perspektive i otkrivene vidike.

Kompanije okrenute održivom razvoju podstiču zaposlene da volontiraju. U kompanijama članicama Foruma za odgovorno poslovanje, svaki peti zaposleni imao je priliku da volontira uz podršku svoje kompanije i da svoje vreme posvetiti nekom cilju za opšte dobro. Volontiranje jača solidarnost, lojalnost i međusobnu povezanost zaposlenih. Pored vidljivih koristi za zajednicu, volontiranjem su svi na dobitku. Interesantan je i podatak da je jedna kompanija koja se bavi računarskim tehnologijama, objavila povrat investicije na globalni program volontiranja zaposlenih od 300%. Najveću korist kompanija je ostvarila u zadržavanju stručnjaka, jer je stopa napuštanja kompanije među onima koji su učetvovali u programu bila svega 12%, što je za sektor u kome posluje, veliki uspeh.

Iako kišno proleće ne ide u prilog, pored prirode, ovog proleća, izgleda budi se i građanski aktivizam, a posebno je ohrabrujuće da su pored organizacija i aktivista, sve više uključene i odgovorne kompanije sa svojim zaposlenima. Forum za odgovorno poslovanje, od osnivanja inspiriše kompanije da u podršku zajednici uključuju svoje zaposlene. Sudeći po brojnim volonterskim akcijama, imamo razloga za optimizam.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link