UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Blog Održivi razvoj Tržište Životna sredina

Beskavezni uzgoj – korak ka boljem svetu

3 min read
Podeli

Piše: Marina Janković, Vege zajednica

Beograd, 17. jul 2020. – U ovom tekstu želimo da vam predstavimo jedan od načina na koji vaša kompanija može da posluje odgovornije! Saznaćete koje kompanije širom sveta prelaze na jaja iz beskaveznog uzgoja, usled brige za životinje i za svoje kupce i zašto je baš vaša kompanija bitan deo globalne promene. 

Da li znate kakvi su trenutni uslovi u industriji jaja u Srbiji? 

Nedavno je stigla vest da država Kalifornija (deo SAD-a) postala 100% cage-free, sa rokom do 2022. Ovo znači da se ni na jednoj njihovoj farmi životinje neće držati u kavezima. Kakva je situacija u našoj zemlji? Oko 95% kokošaka u industriji jaja u Srbiji živi u baterijskim kavezima. Ova vrsta kaveza je najmanja i u velikom broju država odavno zabranjena,  u kavezima prostor nije veći od papira A4 formata po 1 koki, a u kavezu su obično 4 kokoške. Kokoške su ptice, što znači da imaju prirodnu potrebu da se kupaju u prašini, šire krila, slobodno kljuckaju i prave gnezdo. U baterijskim i obogaćenim kavezima one ne mogu da ispolje nijedno svoje prirodno ponašanje. Štaviše, ne mogu ni da skroz rašire krila, a noge su im neretko ozleđene konstantnim stajanjem na metalnim žicama. Baterijski kavezi su naslagani jedni na druge u ogromnim halama bez prirodnog osvetljenja. 

Alternativa ovom načinu uzgoja je podni uzgoj (cage-free), pri čemu kokoške borave u velikim halama, najčešće imaju dotok prirodne svetlosti i imaju prašinu i slamu za pravljenje gnezda. Slobodan uzgoj (free-range) podrazumeva da pored toga što je kokoška u hali, ima pristup dvorištu ili ograđenom polju svakog dana, takozvani „ispust“.  

Zašto je važno da kompanije pređu na jaja iz beskaveznog uzgoja? 

Prelaskom na jaja iz beskaveznog uzgoja kompanije čine značajan korak ka odgovornom poslovanju i pomažu smanjivanju patnje među životinjama u industriji jaja. Velike i male kompanije imaju moć da poboljšaju život milionima životinja samo jednim korakom, reformom svoje politike poslovanja. Odgovorno poslovanje je važno zbog toga što jedna kompanija ili firma ima veoma veliki uticaj na lokalnu zajednicu, uslove rada i ljudska prava, životnu sredinu i prava životinja. Na poslodavcu leži odgovornost da se pravedno i odgovorno ponaša prema okolini, ljudima i životinjama. 

Više od 1800 kompanija širom sveta je već prešlo na cage-free politiku poslovanja. To znači da su se kompanije obavezale da odmah (ili u roku od nekoliko godina) pređu globalno ili lokalno na nabavljanje jaja iz beskaveznog uzgoja i to svih oblika jaja: u ljusci, tečna jaja i jaja u prahu. Neke od tih kompanija su Nestle, Lidl, METRO, Lindt, 7-Eleven, Hyatt, Kaufland, Subway, Starbucks, Unilever, McDonald’s, Costa Coffee, Marriott grupa hotela i druge. Celokupnu listu možete pogledati na sajtu: https://chickenwatch.org/

Slomimo kaveze – kampanja za ukidanje kaveznog uzgoja kokošaka

Kampanju Slomimo kaveze pokrenulo je udruženje za zaštitu i prava životinja Vege zajednica. U oktobru 2019. godine udruženje se priključilo globalnoj alijansi Open Wing Alliance. Ova alijansa broji preko 80 udruženja za zaštitu i prava životinja širom sveta i posvećena je poboljšanju uslova života kokošaka u industriji jaja, putem pregovora sa kompanijama širom sveta. Cilj kampanje Slomimo kaveze je da se promene uslovi u kojima žive kokoške, odnosno da se iz upotrebe izbace kavezi koji se trenutno masovno koriste u industriji jaja.

Priključite se globalnoj promeni!

Ukoliko je vaša kompanija spremna da postane lider u Srbiji i da se priključi velikoj listi kompanija koje su već prešle na cage-free način poslovanja, odnosno da pređe na nabavljanje jaja iz beskaveznog uzgoja, kontaktirajte nas na mejl: slomimokaveze@gmail.com ili na broj telefona 0631733739. Naše udruženje bi vam pomoglo pri formiranju cage-free politike poslovanja i pružilo sve potrebne informacije na tom putu. Takođe, vašu kompanija bi bila uneta na listu postojećih kompanija na sajtu https://chickenwatch.org/

***Odricanje od odgovornosti:
Stavovi i mišljenja izraženi u kategoriji Blog su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Foruma za odgovorno poslovanje.


Tagovi:

Može vam se svideti

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link