UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

COVID-19 CSR koncept

Ovakve situacije pokazuju složenost odgovornosti jedne kompanije

3 min read
Podeli

Piše Neven Marinović, Izvršni direktor Foruma za odgovorno poslovanje

Beograd, 18. mart 2020. – Ne moramo dodatno da naglašavamo veličinu izazova sa kojim se suočavamo, i kao pojedinci, i kao predstavnici poslovnog sektora. Ovaj izazov sa druge strane, na različite načine pokazuje i dokazuje da biznis ima važnu ulogu u društvu koja nije samo vezana za optimizaciju poslovanja i maksimizaciju profita. Ono što je do juče bila osnovna poslovna delatnost, u novonostalim okolnostima postaju usluge od vitalnog znacaja za funkcionisanje jednog društva i zajednice u ovim izazovnim okolnostima.

Od distribucije proizvoda koji su prekopotrebni domaćinstvima, hrane, lekova, preko njihove dostupnosti svim građanima po fer cenama, do omogućavanja vitalnih usluga kao sto su telekomunikacije, upravljanje novcem i tako dalje. Uz sve to, pojavljuje se još jedan prioritet, a to je da osiguramo da naši zaposleni, partneri, dobavljači, budu bezbedni, zdravi i sigurni, kao i da sami ne doprinosimo dodatno širenju ovog opasnog virusa. Mnoge kompanije će biti višestruko pogođene ovom krizom. Od nemogućnosti da se radni procesi sprovode na efikasan način, do smanjenje potražnje za nekim uslugama i proizvodima, nema sumnje da će svi osetiti negativne ekonomske posledice pandemije.

Mi ćemo u okviru Foruma za odgovorno poslovanje nastaviti da funkcionišemo, takođe u promenjenom rezimu, trudeći se da budemo što je više moguće aktivni, bez organizovanja fizičkih događaja i sastanaka, ali sa velikom željom i energijom koju ćemo usmeriti da motivišemo naše članice i celokupnu biznis zajednicu da budu deo rešenja i podrške u novonastalim okolnostima.

Želimo da zajedničkim naporima pokušamo da budemo partneri, kako lokalnim zajednicima u kojima poslujemo, tako i Vladi Republike Srbije, sa kojom želimo da ispitamo načine na koje možemo da podržimo borbu protiv pandemije, ali sa kojom takođe želimo i da otvoreno razgovaramo o različitim predlozima koji bi bili usmereni na minimizovanje posledica ove krize na naše poslovanje, a samim tim i na celokupnu srpsku ekonomiju.

Pozivamo sve članice i druge kompanije da nam dostavljaju što više informacija o merama koje su uvele i sprovele u vezi sa COVID-19 epidemijom, jer želimo da prikupimo što više dobrih praksi, da vidimo koje su se mere pokazale dobro. Kao odgovorna biznis zajednica važno je da među sobom razmenimo što više predloga, sugestija i iskustava, jer se situacija menja iz dana u dan, i svi moramo da budemo aktivni i agilni.

U ovom trenutku sve nas muče slična pitanja – na koji način organizovati radne procese, da li i kako zaposlene uputiti na rad od kuce, šta su najvećei izazovi koji tek predstoje, kako postupati sa onim radnim jedinicama koje imaju direktan kontakt sa kupcima tj. klijentima, kako zaštititi zdravlje zaposlenih, potrošača? S obzirom da će smanjenje privredne aktivnosti najviše pogoditi MSP sektor, šta je to što možemo da uradimo da podržimo i rasteretimo dobavljače, partnere iz ovog sektora.  

Voleli bismo i od vas da čujemo koji su najveći izazovi, gde bi država mogla i morala da se uključi, i kako da dodatno podrži društveno odgovorne kompanije koje će odgovorno, aktivno i direktno pružiti podršku državi i građanima Srbije da se izbore sa ovom krizom.

Forum za odgovorno poslovanje ostaće pouzdan partner za sve dodatne aktivnosti koje su usmerene na podršku borbi protiv širenja virusa, podršku najugroženijim sugrađanima, medicinskim radnicima i ustanovama. Molimo vas da nas i o takvim predlozima i potrebama blagovremeno informisete, kako bi mogli da se koordiniramo, i učinimo podršku poslovne zajednice što efikasnijom.

Nadamo se da ćemo brzo prevazići ovu izazovnu situaciju, kao i da će iz nečega što ćemo na ovaj ili onaj način imati tragične posledice za mnoge, uspeti da naučimo i primenimo i nešto pozitivno. Ovakve situacije pokazuju od kolikog je značaja privatni sektor i njegovo funkcionisanje za održavanje celog društva. Pokazuju složenost odgovornosti jedne kompanije, koja prevazilazi dobru volju, filantropska davanja, ili podršku nekoj konkretnoj temi ili akciji.

Ovde se odgovornost ispoljava na svim nivoima, od toga da se neophodne usluge i proizvodi učine dostupnima, do toga da se vodi ekstremna briga o zaposlenima, partnerima, dobavljačima. Pokazuju zašto moramo da poslujemo održivije, cirkularnije, da se više oslanjamo na lokalne resurse, da gradimo lokalne kapacitete koje u ovakvim situacijama jedini mogu da pomognu da se cela situacija prevaziđe.

Jednom rečju, period pred nama nije lak, ali znam da smo svi zajedno spremni da damo svoj doprinos tome da se ovaj izazov prevaziđe. I znam da smo svi zajedni spremni da budemo bolji, radimo više i posvećenije kako bismo povratili redovan društveni život i ritam. I kao što naš slogan kaže, siguran sam da smo spremni da gradimo još bolji biznis za još bolje društvo. 

Na našoj stranici COVID-19 možete naći vesti o akcijama koje biznis preduzima kako bi podržao borbu protiv pandemije.
Forum za odgovorno poslovanje podržava napore svih članica, i kompanija van naše mreže da podrže sve koji su pogođeni krizom. Ukoliko želite da doprinesete sadržaju stranice, saopštenja možete slati na adresu: kancelarija@odgovornoposlovanje.rs

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link