UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Mala i srednja preduzeća Podrška socijalnom preduzetništvu Socijalne inovacije

Smart kolektiv predstavio učesnike prvog Programa za održive biznise

4 min read
Podeli

Beograd, 28. februar 2020. godine – Smart kolektiv predstavio je deset odabranih učesnika Programa za održive biznise koji je namenjen razvoju preduzeća sa jakim društvenim uticajem u Srbiji i njihovoj pripremi za impakt investicije.  

Učesnici programa će tokom narednih pet meseci, zajedno sa timom iskusnih biznis mentora, preduzetnika i investitora, raditi na strategiji biznis razvoja i pripremi za impakt investicije u zemlji i inostranstvu. Preduzeća sa najvećim potencijalom za dalji razvoj poslovanja i društvenog uticaja imaće priliku da apliciraju za inovativan finansijski instrument – beskamatnu pozajmicu u vrednosti do 50.000,00 EUR.

Učesnici programa su:

  • Radanska ruža – Radanska ruža u svom asortimanu ima  17 proizvoda od voća i povrća, a njihov međunarodno nagrađivan proizvod je ajvar. Svi proizvodi su jedinstveni po ručnom načinu proizvodnje i tradicionalnoj recepturi. Preduzeće zapošljava preko 30 žena iz Lebana koje su bile više od 10 godina nezaposlene – žene iz ruralnih područja, žene sa invaliditetom, samohrane majke, žene starije od 55 godina.
  • White Lemur – White Lemur je razvio inovativni biotički materijal koji je potpuno biorazgradiv i koji ima za cilj da zameni upotrebu industrijskog stiropora. White Lemur nudi rešenje problema otpada od jednokratne ambalaže i problem spaljivanja poljoprivrednog otpada u velikim količinama, tako što od poljoprivrednog otpada, koristeći zero-waste proces, proizvodi biorazgradivu zamenu za stiropor, koja se posle upotrebe raspada na organsko đubrivo. 
  • Vrtlari – Vrtlari  se bave proizvodnjom gotovih proizvoda od voća i povrća, kroz spoj moderne tehnologije i tradicionalne recepture. Glavni proizvodi preduzeća su: sokovi od paradajza i brokolija, ajvar, različite vrste džemova itd. Kroz svoj lanac nabavke, edukacije i dodatnu promociju osnažuju preko 20 malih poljoprivrednih gazdinstava. Pored toga, na sezonskim poslovima obezbeđuju zaposlenje za više od 20 žena preko 50 godina i mlade u ruralnim sredinama.
  • Ono Bikes Ono Bikes proizvodi električne bicikle jedinstvenog dizajna i visokih performansi, izrađene od najkvalitetnijih materijala. Ono bikes zagovara upotrebu vozila na električni pogon i nastoji da unapredi ponudu održivih transportnih rešenja koja bi imala uticaj na čistiji vazduh, manje buke i zdraviju životnu sredinu u gradovima. 
  • Optimist – Optimist je udruženje iz Bosilegrada koje se bavi proizvodnjom organskih proizvoda od samoniklog, šumskog voća. Njihov glavni proizvod je organska pulpa od šipurka, a u planu je i proizvodnja organskog džema od šipurka, organske paštete od vrganja, kao i organskog džema od šumske jagode. U proteklih 8 godina podržali su osnivanje preko 40 malih, porodičnih, poljoprivrednih biznisa, a danas upošljavaju socijalno ugrožene osobe sa akcentom na teško zapošljive žene.
  • NOVA doo  – NOVA je grafički centar i preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom iz Šapca. NOVA nudi različite vrste štampe (višebojna štampa na tekstilu, sito, ofset, tampon, digitalna štampa, sublimacija), lasersko graviranje, kao i izradu promotivnih materijala, suvenira i zaštitne radne odeće. Ideja, misija i prioritet preduzeća je socijalno odgovorno poslovanje kroz zapošljavanje osoba sa invaliditetom i trenutno od 26 zaposlenih u preduzeću, 15 čine osobe sa invaliditetom.
  • Chrono – Chrono je preduzeće iz Leskovca koje proizvodi jedinstvene mešavine brašna za brzu pripremu hrono hleba i druge režime ishrane. Mešavine se sastoje od više vrsta i tipova integralnih brašna i ne sadrže nikakve aditive. Pored toga, u ponudi su i začinske mešavine, mešavine semenki i himalajska so. Većinu zaposlenih u preduzeću čine osobe sa invaliditetom (6 osoba), dok su dobavljači uglavnom mala poljoprivredna gazdinstva iz udaljenih ruralnih krajeva.
  • Moja pijacaMoja pijaca je platforma koja nudi širok asortiman proizvoda malih lokalnih proizvođača, ručno rađenih proizvoda i zaštićenog geografskog porekla: sveže voće i povrće, različite vrste sireva, kajmaka, pršute, kobasica i sl. Za kompanije nude uslugu besplatne dostave svežeg voća, voćnih salata i hladno ceđenih sokova. Moja pijaca vrši afirmaciju i osnaživanje malih poljoprivrednih proizvođača iz najrazličitijih krajeva Srbije.
  • Kafe bar „16 – Kafić-socijalno preduzeće u Beogradu koji pored uobičajenih ugostiteljskih usluga, nudi i prostor za organizaciju različitih vrsta poslovnih događaja, sastanaka i radionica. Pomažu mladima između 16 i 19 godina, nekadašnjim korisnicima Svratišta za decu, pružajući svake godine radnu obuku i praksu za konobare i barmene za preko 20 mladih. Takođe, celokupan profit kafića se preusmerava Svratištu koje je i pokretač preduzeća.
  • Caritas Šabac –  Caritas Šabac pruža zaokružen sistem socijalnih usluga za preko 1000 korisnika – pomoć u kući, dnevni boravak i program stanovanja uz podršku. Kroz preduzeće Socijalna sinergija obavljaju niz privrednih aktivnosti među kojima su: proizvodnja domaće rakije i džemova kroz program socijalne poljoprivrede, hemijsko čišćenje i pranje veša kroz servise „Elio“, kao i usluge odmora u prirodi uz obroke iz domaće kuhinje kroz „Avliju održivog razvoja“. Preduzeće zapošljava 15 osoba iz različitih teško zapošljivih grupa.

Podsećamo, tokom januara meseca 2020. godine, Smart kolektiv je otvorio poziv za učešće u Programu za održive biznise, prvom programu za pripremu preduzeća za impakt investicije u okviru Fonda za razvoj održive ekonomije. Za učešće u programu prijavilo se 50 preduzeća koja kroz biznis modele rešavaju društvene i ekološke probleme. Na osnovu pregledanih prijava, stručni žiri je odabrao 20 preduzeća koja su ušla u drugi krug selekcije. U ovoj fazi, 10 članova stručne komisije, koju su činili eksperti iz oblasti socijalnog preduzetništva, biznis eksperti i članovi tima Smart kolektiva, učestvovalo je u intervjuima sa odabranih 20 preduzeća. Nakon sprovedenih intervjua, komisija je odabrala finalnih 10 učesnika ovogodišnjeg izdanja programa.

Program se sprovodi zahvaljujući podršci EFSE Entrepreneurship Academy – EFSE Preduzetnička akademija i EVPA – Evropske asocijacije za preduzetničku filantropiju.

Fond za razvoj održive ekonomije je pokrenuo Smart kolektiv uz podršku Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo koju prevodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Koaliciju čine Trag Fondacija, Fondacija Katalist, Smart Kolektiv, Srpski Filantropski Forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link