UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Evropska komisija objavila neobavezujuće smernice za nefinansijsko izveštavanje

2 min read
Podeli

Beograd, 18. jul 2017. – Evropska komisija objavila je neobavezujuće  smernice za nefinanskijsko izveštavanje Guidelines on non-financial reporting (methodology for reporting non-financial information).  Ove smernice služe kako bi kompanije objavile relevantne, nefinansijske informacije na dosledan i uporediv način i time podstakli održivi rast, povećali transparentnost poslovanja i učinak preduzeća.

Nove smernice će pomoći  kompanijama  u ispunjavanju obaveza izveštavanja prema trenutnim zahtevima o nefinansijskom  izveštavanju  i promovisati svrsishodnije izveštavanje preduzeća. Transparentno poslovanje donosi bolje rezultate, kompanije koje posluju na taj način imaju niže finansijske troškove, privlače i zadržavaju talentovane zaposlene i na kraju su uspešnije. Dobro informisane poslovne i investicione odluke imaju mnogo boljih šansi za uspeh.

Usvajanje smernica upotpunjava postojeću EU direktivu o nefinansijskom izveštavanju (usvojena 2017. godine). Kompanije koje su njome obuhvaćene moraju da učine dostupnim relevantne informacije o politikama, rizicima i rezultatima koji utiču na ekološka pitanja, društvene i aspekte položaja radnika, kao i o stanju poštovanja ljudskih prava, antikorupcije i mita, ali i raznolikosti u Upravnom odboru kompanije.

EU direktiva o nefinansijskom izveštavanju stupila je na snagu 6. decembra 2014. godine. Kompanije koje su u obavezi da Direktivu počnu da primenjuju od 2018. godine, objavljujući informacije za fiskalnu 2017. godinu. Rok za integraciju direktive u nacionalno zakonodavstvo država članica bio je 6. decembar 2016. godine.

Izveštavanje o održivosti i društveno odgovornom poslovanju je sve zastupljenija svetska praksa odgovornih kompanija, koja im omogućava da prate svoje ekonomske, ekološke i društvene uticaje, i o tome informišu zainteresovanu javnost. Pored toga, ova vrsta nefinansijskog izveštavanja olakšava kompanijama postavljanje i implementaciju strategija, i posebno, doprinosi transparentnosti u komunikaciji sa stejkholderima.

Forum za odgovorno poslovanje od svog osnivanja, zajedno sa svojim članicama, promoviše nefinansijsko izveštavanje, bez obzira što u Srbiji ne postoji zakonodavni okvir koji to od kompanija iziskuje. Kompanije članice prate trendove u izveštavanju i značajan procenat kompanija koje izdaju nefinansijske izveštaje (CSR izveštaje, Izveštaje o održivosti), to radi prema međunarodno priznatoj metodologiji za izveštavanje GRI (Global Reporting Initiative).

Izvor: europa.eu

Foto: hrpsor.hr

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link