UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

FOP

Prvi regionalni Forum socijalnih inovacija

2 min read
Podeli

Beograd, 07.03.2014. – Prvi regionalni Forum socijalnih inovacija, koji se bavi temom razvoja socijalnog preduzetništva u regionu, biće održan 14. marta u Kulturnom centru Rex, u organizaciji Smart kolektiva i Koalicije za razvoj socijalnog preduzetništva.

Na Forumu će biti lansirana Beogradska deklaracija o razvoju socijalnog preduzetništva regiona Zapadnog Balkana i Turskekoja je bazirana na principima Strazburške deklaracije, a kreirana je s ciljem da se donosiocima odluka u EU, ali i u zemljama Zapadnog Balkana i Turske, ukaže na korake koje je neophodno preduzeti za razvoj socijalne ekonomije kao relevatnog modela za socijalno održiv razvoj čitavog regiona. Deklaraciju će potpisati predstavnici civilnog sektora iz Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Turske. Zvaničnom lansiranjuBeogradske deklaracije prethodio je proces prikupljanja podrške u svim zemljama regiona, a inicijativa je već naišla na podršku i odobravanje više od 40 organizacija, kao i relevantnih institucija EU. Važnost ove inicijative prepoznala je kancelarija EU TACSO – Technical Assistance for Civil Society Organizations, koja je omogućila okupljanje vodećih organizacija u oblasti socijalnog preduzetništva u regionu.

Ovogodišnji Forum socijalnih inovacija će kroz tri panel diskusije pokušati da odgovori na neka od ključnih pitanja: Da li je socijalno preduzetništvo rešenje za socijalne i ekonomske probleme sa kojima se suočava region Zapadnog Balkana i Turske i šta je potrebno uraditi da bi se stvorili bolji uslovi za razvoj socijalnog preduzetništva? Koliko su socijalna preduzeća konkurentna na slobodnom tržištu i koji vid podrške im je potreban kako bi postala konkuretnija? Na koje sve načine poslovni sektor može da podrži i podstakne razvoj socijalnih preduzeća?

Forum socijalnih inovacija, uz podršku British Council-a, dovodi i Sema Simonsa, predstavnika najvećeg britanskog udruženja socijalnih preduzeća Social Entreprise UK (SEUK), koje okuplja 70.000 britanskih organizacija iz svih sektora, posvećenih razvoju socijalne ekonomije. U diksusijama će učestvovati predstavnici vodećih organizacija i uspešnih socijalnih preduzeća iz regiona, kao i predstavnici poslovnog sektora, među kojima su Veran Matić, direktor Fonda B92, Mirjana Šakić, EU kancelarija – Sektor komunikacija Erste banke i Martina Petrović, PR i CSR menadžer za Srbiju, BiH i Crnu goru kompanije Delhaize Srbija. Učesnicima će biti predstavljena i tri socijalna preduzeća koja će dobiti finansijsku podršku USAID-a i Instituta za održive zajednice ukoliko uspeju da prikupe sredstva u lokalnoj zajednici, u okviru programa “Finansijska održivost socijalnih preduzeća”.

Forum socijalnih inovacija je međunarodna konferencija posvećena inovativnim rešenjima za društvene izazove. Konferenciju organizuju Smart kolektiv i Koalicija za razvoj socijalnog preduzetništva, u partnerstvu sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, British Council-om, Forumom poslovnih lidera Srbije i studentskom organizacijom AIESEC, uz podršku EU TACSO Srbija, USAID-a i Instituta za održive zajednice.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link