UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

FOP

Saradnja svih sektora uslov da napredujemo kao društvo

2 min read
Podeli

Beograd, 27.06.2014. –Sve veći i složeniji izazovi sa kojima se savremeno društvo suočava, poput rastućeg siromaštva, nezaposlenosti ili prirodnih katastrofa, zahtevaju efikasniju upotrebu i kombinovanje postojećih resursa i kapaciteta svih sektora. Reakcija i saradnja svih sektora i građana prilikom nedavnih poplava koje su pogodile region pokazale su da je čvrsta međusektorska saradnja moguća, a ona je ujedno i preduslov napretka i održivosti društva – poruka je sa međunarodne konferencije Forum za održive zajednice koja je održana danas u organizaciji Smart kolektiva i Foruma poslovnih lidera.

Predstavnici civilnog, poslovnog i javnog sektora na konferenciji su diskutovali o postojećim oblicima međusektorske saradnje i načinima za njeno unapređenje. Posebna pažnja na konferenciji bila je posvećena uključivanju poslovnog sektora u saniranje posledica katastrofalnih poplava koje su zadesile region i transparentnom trošenju prikupljenih sredstava, a u diskusiji je učestvovao i direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Vlade RS Marko Blagojević.

„U slučaju nedavih poplava videli smo odlične primere saradnje i mobilizacije svih sektora. Ne smemo da izneverimo poverenje svih koji su se priključili i pružili pomoć. Novi zakon o obnovi osiguraće transparentnost u trošenju novca ali i ubrzati procedure koje se tiču nabavki kako bi se što pre krenulo u obnovu.“, izjavio je Blagojević.

Gost konferencije bio je Marko Rati (Banca Prossima, članica Intesa Sanpaolo grupe), koji je predstavio rad i iskustva ove banke, koja pruža klasične bankarske usluge, ali isključivo neprofitnim organizacijama i socijalnim preduzećima.

Na konferenciji je predstavljena Škola za fundraising, koju je pokrenuo Smart kolektiv uz podršku USAID-a i Instituta za održive zajednice, a prvi polaznici škole su preneli svoja iskustva i savete za druge organizacije i socijalna preduzeća kako da prikupljaju sredstva od građana i biznisa u lokalnoj zajednici. Od predstavnika kompanija Vip mobile, Holcim Srbija, Coca-Cola Hellenic, Victoria group, Erste Banka i Phillip Morris moglo se čuti na koje sve načine, osim tradiocinalne novčane podrške, kompanije mogu da podrže i pokrenu razvoj lokalnih zajednica.

Učesnima su se na otvaranju konferencije obratili Šenli Pinčoti, vršiteljka dužnosti direktorke kancelarije za demokratiju i upravljanje, USAID, Ivana Ćirković, direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade RS, Frederik Kuen, predsednik Foruma poslovnih lidera i Neven Marinović, direktor Smart kolektiva.

„Učesnici današnje konferencije složili su se da je „tradicionalni“ – sektorski pristup u domenu razvoja društva u potpunosti prevaziđen. Državna uprava i institucije, organizacije civilnog društva i biznisi moraju promeniti tradicionalno viđenje sektorskih uloga i inovirati svoj način rada, kako bi uspeli da kroz efikasnu i efektnu saradnju i kombinovanje resursa, ekspertize, alata i infrastrukture, zajednički odgovore na rastuće izazove.“, izjavio je Marinović.

Konferenciju su organizovali Smart kolektiv i Forum poslovnih lidera, a zahvaljujući podršci USAID-a i Instituta za održive zajednice. Partner konferencije bila je Banca Intesa.  Konferenciju su podržale kompanije Coca-Cola Hellenic i Atlantic Group.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link