UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Godišnji izveštaj o stanju filantropije u Srbiji za 2015.

2 min read
Podeli

Beograd, 24. mart 2016. – Trag fondacija i Fondacija Katalist, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID),  danas su predstavile najznačajnije nalaze Godišnjeg izveštaja o stanju filantropije u Srbiji za 2015. godinu, u Restoranu Caruso u Beogradu. Procenjuje se da je u Srbiji u 2015. godini u dobrotvorne svrhe dato više od  22 miliona evra. Najaktivniji darodavci prema broju zabeleženih akcija u kojima su učestvovali su građani i građanke učešćem u masovnim kampanjama, zatim sledi poslovni sektor, pojedinci i ostali donatori. Kompanije su vodeće prema iznosu poznate darovane sume.

“U 2015. godini zabeležili smo više pozitivnih trendova u poređenju sa prethodnom godinom, kao što je povećan iznos u procenjenoj sumi donacija, povećanje broja akcija prikupljanja donacija, povećana davanja za dugoročne i strateški orijentisane programe”, rekla je Aleksandra Vesić, Viša savetnica i suosnivačica Fondacije Katalist.

Procenjuje se da je u 2015. godini nivo davanja povećan za 20% u odnosu na prethodnu godinu; građani i građanke u proseku su donirali po 3.14 evra što je takođe uvećanje u odnosu na 2014, kada je prosečna donacija iznosila 2.59 evra; uvećao se i iznos donacija od kompanija na 51.5% od ukupne procenjene darovane sume, koji je u 2014. godini iznosio 34.4%.

„Pozitivan trend takođe predstavlja širenje partnerstava između korporativnog i civilnog sektora kao i podatak da su kompanije sve više usmerene ka strateškom i dugoročnom davanju. Partnerstva doprinose uvećanju donacija i dovode do kreiranja programa donacija koje pomažu građanima i građankama da rešavaju probleme u svojim lokalnim zajednicama. Ova partnerstva doprinose održivosti civilnog sektora i sinergiji ova dva sektora“, rekla je Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorka Trag fondacije.

U situaciji socio-ekonomske krize, ne iznenađuje da ključne oblasti za koje se donira ostaju uglavnom nepromenjene i uključuju zdravstvo, podršku marginalizovanim grupama, smanjenju siromaštva i obrazovanje. Interesovanje za podršku obrazovanju je u blagom porastu u odnosu na 2013. godinu.

Takođe, građani i građanke Srbije pokazali su veliku solidarnost sa izbeglicama. Od svih akcija prikupljanja donacija, 5% je bilo usmereno na podršku migrantima koji su prolazili kroz Srbiju. Podršku ovoj osetljivoj grupu pružali su građani, kompanije, organizacije civilnog društva i fondacije.

Godišnji izveštaj o stanju filantropije u Srbiji za 2015.godinu, čiju su izradu takođe podržali Fondacija Čarls Stjuart Mot i Balkanski fond za demokratiju, može se preuzeti sa www.tragfondacija.org i www.catalystbalkans.org.

Izvor: Trag fondacija

 

 

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link