UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Obnovljivi će 2030. biti najjevtiniji izvor energije

3 min read
Podeli

Beograd, 21. jul 2017. – Obnovljivi izvori energije, poput vetra i Sunca, do 2030. će postati najjevtiniji izvor energije u Grupi 20 vodećih svetskih ekonomija, pokazalo je novo istraživanje. Ekolozi istovremeno upozoravaju da zemlje koje još investiraju u ugalj i nuklearnu energiju samo bacaju novac na tehnologiju koja za nekoliko godina neće biti konkurentna.

Rezultati istraživanja objavljeni pred samit Grupe 20 u Hambugu (7-8. jula) pokazali su i da je u poslednje dve godine u polovini zemalja iz G20 energija proizvedena iz obnovljivih izvora već jevtinija ili isto košta kao ona iz uglja ili nuklearnih elektrana.

U istraživanju koje je uradio finski Univerzitet Lapenranta, a objavio Grinpis Nemačka računati su troškovi proizvodnje energije u zemljama G20 između 2015. i 2030. godine. Utvrđeno je da su najjevtiniju struju u 2015. proizvodile vetroelektrane u velikom delu Evrope, Južnoj Americi, SAD, Kini i Australiji.

Predviđa se i da će zahvaljujući napretku tehnologije do 2030. solarna energija biti čak jevtinija od energije vetra u većini zemalja G20.

Stručnjak za energetiku organizacije Ginpis Nemačka Tobijas Austrup ocenio je da “zaštita klime sve više ima ekonomskog smisla širom G20 jer obnovljiva energija postaje jevtinija od prljavog uglja i nuklearne energije”.

Kako je dodao, “svaka zemlja Grupe 20 koja još investira u ugalj i nuklearnu energiju baca novac na tehnologiju koja neće biti konkurentna narednih godina”.

Funkcioner francuskog ministarstva energetike Mario Pen (Pain) na skupu u organizaciji Francuskog instituta za međunarodne odnose 4. jula odgovorio je na pitanje oko budućnosti francuskog elektroenergetskog sistema da “obnovljivi predstavljaju veliki deo odgovora”.

Međutim, kako je upozorio, s ciljem da se evropska ekonomija dekarbonizuje, “doći će do povećanja cena. Građani moraju da prihvate da je to cena dekarbonizacije”. Pen je dodao da “neke zemlje, uključujući Francusku, možda neće biti spremne za to”.

Francuski zvaničnik takođe je potvrdio da nuklearna energija čini najveći deo u energetskom miksu zemlje ali je istakao da je cilj da se njen udeo smanji na 50 sa 75% proizvodnje struje do 2030.

Pen je rekao i da će sporazumi EU o energetici, poput onog o sistemu trgovine emisijama, i dalje biti  problematični, s obzirom na ekonomsku i socijalnu zavisnost nekih članica od uglja. Ugalj, kako je rekao, za Francusku nije problem.

EU je inače 5. jula poručila partnerima iz Grupe 20 da se Pariski sporazum o borbi protiv klimatskih promena neće vraćati na pregovarački sto nakon što je američki predsednik Donald Tramp odlučio da se  SAD povuku iz tog sporazuma.

“Sporazum ostaje temelj globalnih napora za efikasnu borbu protiv promena klime i realizaciju Agende za održivi razvoj do 2030. i smatramo da o njemu ne može ponovo da se pregovara”, istakao je Brisel u saopštenju pred skup G20 u Hamburgu.

Kada je reč o povlačenju SAD iz klimatskog sporazuma, Austrup kaže da je energetska politika američkog predsednika loša i dodaje da ne treba da se propusti šansa da se iskoriste odlični uslovi za širenje vetro i solarnih kapaciteta u američkim državama poput Kalifornije, Teksasa i Ajove.

Ipak, ni Tramp izgleda ne zanemaruje obnovljvu energiju i krajem juna je u Ajovi rekao da njegova administracija razmatra da na planiranom zidu na granici sa Meksikom postavi solarne panele.

Američki predsednik rekao je da je ta ideja “jedinstvena” i da to znači da će zid “sam sebe otplatiti”. Taj predlog, iako nije izvesno ni da li je izvodljiv,  malo je ublažio kritike na račun Trampovih zaokreta u politici, velike vladine potrošnje i stava protiv obnovljive energije.

Izvor: EurActiv.com

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link